Alpuna

 

Familj: man och en dotter som går i femte klass.

Bor: Raninagar, Bangladesh

Arbetar: Cirka 10 timmar per dag med att se efter hushållet och familjen, sy, laga mat, se efter barnen och djuren. Hon gör också melass som hennes make säljer.

Alpuna berättar att regnen har förändrats, de är inte lika förutsägbara längre. Den allt mer extrema vädersituationen gör att skördar kan slå fel och att människor förlorar sin inkomst. När det regnar mycket blir brunnarna översvämmade och det kan bli svårt att få tillgång till rent dricksvatten, medan torrperioden blir ännu svårare på grund av en sjunkande grundvattennivå.

Familjens inkomst har ökat under de senaste åtta till tio åren, vilket Alpuna tycker är positivt. Hon menar att en del av inkomstökningen beror på den utbildning som de får genom Svalornas partnerorganisation Shidulai. Dock är allt fler i området som reser till huvudstaden Dhaka för att arbeta inom textilindustrin eller dra rickshaws, detta för att jordbruksarbetet för många bara sträcker sig över sex av årets tolv månader.Vad som orsakar det förändrade klimatet har Alpuna flera teorier om: – Jordbävningar, översvämningar, cykloner – de hände förut också, men idag kommer de oftare. Det händer för att girighet och oetiska personer styr. Jorden tar ut sin hämnd för att vi skadar naturen. Vi måste bygga våra hus bättre och staten måste bygga vägar, hjälpa de fattiga och erbjuda sjukvård och andra tjänster, säger Alpuna.
Hon ser trots svårigheterna ljust på framtiden. – Jag vill uppfostra min dotter på ett bra sätt, ge henne en utbildning så att hon kan bli självständig och få ett bra jobb. Jag hoppas att alla kan leva i fred i framtiden och att alla kan få det de behöver, så som mat och tak över huvudet.

 

Text och foto: Tess Lundin