Boksläpp & författarsamtal i Svalehuset

Skrivet av Praktikant

Välkomna till författarsamtal om och med den första generationens u-landsvolontärer – pionjärvolontärerna!

Författaren och forskaren Cecilia Jonsson kommer till Svalehuset den 19 december och samtalar utifrån sin bok Pionjärvolontärerna. En internationell generation i en föränderlig tid. På plats finns även flera av pionjärvolontärerna som var verksamma under 1960-talet, då grunden för det svenska sekulära biståndet lades.

Under efterkrigstiden blev Sverige internationellt känt som ”det moraliskt goda hjälplandet” med namn som Raoul Wallenberg, Gunnar och Alva Myrdal, Dag Hammarskjöld och Olof Palme. Men parallellt med dessa personer och mitt i händelsernas centrum arbetade även pionjärvolontärerna.

– Pionjärvolontärerna var främst unga kvinnor som arbetade direkt med lokalbefolkningen och har aldrig nått berömmelse trots att det var de som utförde det konkreta utvecklingsarbetet, berättar forskaren Cecilia Jonsson.

I boken får vi höra volontärernas berättelser – vilka de var, varför de gjorde volontärtjänst och hur arbetet gick till. Vi får också höra hur de, från dagens horisont, anser att resan har påverkat deras liv, privat och yrkesmässigt. De var unga när de reste ut och befinner sig nu i pensionsåldern. Vad har de att säga om världens utveckling och om internationellt hjälparbete sedan deras tid i fält?

Boken riktar sig till alla som vill veta mer om hur det sekulära biståndsarbetet i Afrika, Asien och Latinamerika tog sina första steg. Därmed återges ett stycke svensk historia om det internationella hjälparbetet som aldrig tidigare har berättats.

Foto: Anita Andersson

Foto: Anita Andersson

Cecilia Jonsson är fil.dr. i socialt arbete och har i sin forskning studerat ideella organisationer och volontärer under olika epoker. Boken Pionjärvolontärerna. En internationell generation i en föränderlig tid ges i dagarna ut genom Makadam förlag.

 

 

Välkommen på releasefest tillsammans med författaren Cecilia Jonsson och flera generationers volontärarbetare!

Tid: Lördagen 19 december kl. 15.30 – 17.30

Plats: I Svalornas lokaler på Spolegatan 5 i Lund

 

3 svar till "Boksläpp & författarsamtal i Svalehuset"

  1. Pingback: Julloppis och författarsamtal i Svalehuset Lördag 19 dec. | Svalorna

  2. Desiree Koslin säger:

    Hej!

    Kommer till boksläppet! Jag var en av volontärerna, 1967-69, och jobbade med VIji Srinivasan i Shanti Cottage Batik, en fantastisk tid som formade resten av mitt liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>