Dalitkvinnor tar plats

Skrivet av Cecilia

I slutet av september arrangerade Svalornas partnerorganisation Evidence tillsammans med organisationen SARA (Social Action for Rural Awareness) ett mobiliseringsmöte för kvinnor i byn Alanganalla i Madurai distriktet. Under dagen diskuterades teman som barngiftermål, våld i hemmet, våldtäkter och betydelsen av flickors utbildning och flickors hälsa.

Våld och diskriminering är ofta en del av vardagen för många daliter och kvinnor i Indien. Under dagen deltog cirka 70 dalitkvinnor i olika åldrar från närliggande byar i evenemanget. Majoriteten av kvinnorna som deltog jobbar inom jordbrukssektorn på daglig basis. Dagen inleddes med att deltagarna fick presentera sig själva. Efter presentationen av deltagarna hölls en kort introduktion om Evidence och vad

organisationen gör.  Deltagarna fick också en kort inblick i det juridiska systemet och hur man går till väga om man vill rapportera en händelse för polisen. Trots den långa processen uppmanades kvinnorna att göra det istället för att tiga om det som händer. Under dagen framhävdes också vikten av att ifrågasätta strukturerna i samhället, t.ex. gällande kast, så att en förändring kan ske. Dagen avslutades med att kvinnorna fick identifiera vad för problem som finns i deras byar, där b.la. vatten, sanitetsproblem och avsaknaden av skolor togs upp. Med denna övning föreslogs kvinnorna att gå samman i grupper och kräva en förbättring i deras byar. Återigen, är det viktigt att inte sitta tyst om en förändring skall ske.

En av deltagarna, P. Padma Vathy, som är 58 år gammal och har jobbat med näringslära (nutritionist) i byar tyckte att dagen var mycket lyckad. Hon anser att det är bra att evenemang som dessa ordnas så att kvinnorna kan komma ut ur sina hem och diskutera viktiga ämnen som berör dem.

Dagen anordnades inom ramen för Evidences ”Dalit Women Advocacy Programme” vars syfte är att skapa en plattform där dalitkvinnor kan ta plats och höja sin röst och ge möjligheter att skapa kontakter och därmed ha möjligheten att mobilisera sig. Programmet fokuserar även på att koppla ihop olika aktörer i civilsamhället, vilka jobbar med liknande frågor.

 

Text och bild: Michaela Nummenpää
Praktikant hos Evidence HT 2014

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>