Bli informatör inom Ekologiska fotavtryck!

Skrivet av Praktikant

Vill du engagera dig för en bättre miljö och skapa intresse för hållbarhet hos andra människor? Då skulle du passa som informatör inom Ekologiska fotavtryck! Vi håller i utbildningstillfällen minst en gång per termin. Nästa tillfälle är under hösten 2017.

Visste du att vi idag använder femtio procent mer resurser än vad jorden har att erbjuda? Om alla skulle leva som den genomsnittlige svensken skulle det behövas tre jordklot. Vi använder alltså förnybara resurser snabbare än vad jorden hinner skapa nya. Vår överflödiga konsumtion skapar även utsläpp som bidrar till klimatförändringar. Vi har alla möjlighet att påverka framtiden genom de utsläpp vår konsumtion orsakar idag! Genom att ändra våra vanor kan vi sänka våra koldioxidutsläpp och bidra till en mer hållbar framtid. För att kunna göra detta måste vi veta hur, och du kan lära dig hur du själv kan påverka samhället och gå mot en mer hållbar livsstil, och även lära andra hur de kan ändra sina vanor, genom Svalornas informatörsutbildning i Ekologiska Fotavtryck.

Vill du bli informatör?
Under vår utbildingsdag får du lära dig vad Ekologiska fotavtryck innebär, vad vi kan göra för att minska dem samt träning i hur du på bästa sätt lägger upp en workshop för en skolklass.
Skicka ett mail till volontar@svalorna.org så hör vi av oss inför nästa utbildningstillfälle.

 

Mer om Ekologiska fotavtryck

Det ekologiska fotavtrycket anger hur mycket land- och havsyta som behövs för att producera det vi konsumerar och för att ta hand om avfallet vi lämnar efter oss.  Klimatförändringar drabbar främst människor i fattigare delar av världen, eftersom de ofta bor i mer geografiskt utsatta områden och inte har lika bra möjligheter till anpassning som vi här i Sverige. Effekterna av klimatförändringarna kräver en förändrad livsstil hos människor i västvärlden, eftersom de kan vara en fråga om liv och död i länder som Bangladesh. Vi i västvärlden måste även ge utvecklingsländer en chans att bekämpa fattigdom genom att använda mer av jordens resurser, vilket betyder att vi måste minska vår resursförbrukning och våra Ekologiska fotavtryck för att skapa ett hållbart och klimaträttvist samhälle.

Vi kan ta saken i egna händer genom att verka för en bättre miljö och genom att informera andra om hur de kan göra detsamma. Vill du vara med och se till att något händer nu, medan vi har möjlighet till det? Anmäl dig då till att bli informatör inom Ekologiska Fotavtryck! Svalorna erbjuder dig en gratis utbildning och en chans att träffa andra människor som, liksom du, har ett intresse för miljön och den värld vi lever i. Som utbildad informatör ska du sedan göra minst två workshops i högstadie- eller gymnasieskolor för att informera elever om Ekologiska fotavtryck och hur de kan minska sin påverkan på miljön.

Vi måste vända trenden och minska våra ekologiska fotavtryck, och om var och en bidrar finns det möjlighet till förändring. Vi gör detta för människor i dagens samhälle, men även för kommande generationer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>