Inspiration och lärande i Kotagiri

Skrivet av Cecilia

Fyra intensiva dagar på Keystone Foundations campus i Kotagiri har kommit till sitt slut. Under dessa fyra dagar har Svalornas partnerorganisationer kommit samman under temat ”Engendering Mobilisation and Sustainable Social Change”. Några av de många diskussionerna har handlat om mobilisering, våld mot kvinnor, kvinnors deltagande i beslutsfattandeprocesser och trender i civilsamhället när det kommer till utvecklingsarbete.

Most Mahmuda från organisationen Thanapara Swallows Development Society (TSDS) i Bangladesh är nöjd med mötet:
- Det är bra att alla partners från Indien och Bangladesh samlas på ett ställe, så att man kan lära sig av varandra och dela erfarenheter. Det är mycket bra att lära sig om gender frågor och jag kommer att använda mig av det i framtiden, både då det gäller arbete och mitt privata liv.

Just att mötas och dela med sig av erfarenheter, strategier och metoder är ett av huvudmålen för Svalornas partnermöte och under detta möte har genusfrågor varit i fokus. Utöver detta har deltagarna även diskuterat hur situationen ser ut efter valen tidigare i år, i Bangladesh, Indien samt Sverige och hur dessa val kan påverka utvecklingsarbetet. Under dagarna har partners även gjort grupparbeten där en action plan för framtiden när det gäller att utveckla arbetet med genus inom organisationerna och programmen. Mötet har inte bara gått ut på diskussioner, föreläsningar och grupparbeten deltagarna har fått även bekanta sig med Keystone Foundations arbete. Under kvällarna har deltagarna fått möjlighet att ta del av Keystone Foundations radio och tidningsverksamhet, deras erfarenhet av att sälja ekologiska och rättvisemärkta produkter. Sista kvällen tillsammans stod musik och dans på schemat och ”små grodorna” varvades med bengalisk folkmusik och en musikgrupp från Kotagiri.

Anitha Santhakumari från Svalornas lokalkontor i Bangalore, Indien, kommenterar processen under de senaste fyra dagarna:
- Partners har så mycket kunskap och erfarenheter, så vi vill skapa ett forum för att underlätta utbyte och dialog. Eftersom vårt arbete påverkar både män och kvinnor är det viktigt att reflektera över genus och se hur vi kan skärpa våra perspektiv.

Dessutom diskuterades kapacitetsutveckling och rapportering av projekten, vilket inte bara innebär riskanalys och revision utan också möjligheten att lyfta fram kvalitativa resultat och framgångar. Att lyfta framgångar och att diskutera strategierna som har lett dit är ett sätt att lära av varandra och hitta gemensamma fokusområden.

Text: Michaela Nummenpää

Ett svar till Inspiration och lärande i Kotagiri

  1. Pingback: Tillbaka! | banglajenny

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>