Mahtab

 

Mahtab är 57 år gammal och han har levt på samma plats i hela sitt liv. Han är gift och har tre söner, en dotter, och flera barnbarn. Han odlar tre sorters ris under de tre olika odlingssäsongerna. Mahtab odlar även jute, grön chili, aubergine och potatis. Varje dag arbetar Mahtab minst åtta timmar med sitt jordbruk, men för det mesta blir det flera timmar till.

För ungefär sju år sedan började Mahtab märka att regnperioden förändrades. Regnet kom inte när det skulle och när det väl kom var det menat att inte komma. Risfälten blev dränkta i vatten under för lång tid vilket dödade riset. Så har det fortsatt. När regnet uteblir pumpar Mahtab vatten från en pump på gården. I Bangladesh är det här ett stort problem eftersom det gör att grundvattennivån sjunker. Trots att det finns en risk att riset blir förstört så odlar Mahtab ris – vilket är själva grunden i bangladeshisk matlagning. Dåliga år måste familjen köpa mat för att ha något att äta, vilket innebär en stor ekonomisk börda för dem. Svårigheterna gör Mahtab väldigt ledsen då hans liv som bonde är det liv han vill leva. De år då skörden är god kan han spara lite av inkomsterna han får från att sälja sina grödor på marknaden. Pengarna går till hans barns och barnbarns utbildning. Döttrar som söner ska utbildas och ges möjlighet till en annan framtid. Mahtab berättar att när han har uppfyllt sitt ansvar som far vill han göra en pilgrimsfärd till Mecka. Det är hans dröm, och en anledning till att han fortsätter att vara positiv trots att förutsättningarna har förändrats.

Mahtab är även aktiv som gruppledare för en bondegrupp inom organisationen Development Wheel (DEW) som Svalorna stöttar. Innan han fick kontakt med DEW så förstod han inte vad det var som hände med regnet, men tack vare DEWs ambition att stärka bönders rättigheter och deras utbildningsdagar så förstod han att regnet har förändrats på grund av klimatförändringarna. Klimatförändringar som är orsakade av människor långt borta. Det här uttrycker Mahtab en viss ilska och sorg över, att människors livsstil på andra sidan jorden påverkar hans vardag så starkt. I bondegruppen, med vänner, familj och vid testånden så talar de alla om klimatförändringarna. De kanske inte kan ge dig en genomgång av hur det vetenskapligt går till, men de kan alla berätta om hur de upplever klimatförändringar i vardagen. Regnet som kommer och går när det vill och inte när det ska. Typiskt nog regnar det den dag vi träffar Mahtab, en dag då det inte ska regna. Regnsäsongen är över och nu kommer en del av Mahtabs grönsaker att förstöras. Mahtabs förhoppning är att om människor i Sverige skulle ändra sin livsstil så skulle det göra skillnad för Bangladeshs alla landlösa, marginaliserade och småskaliga bönder. En livsstilsförändring som kan uppmuntra andra länder till samma förändring. Mahtab vill ju leva sitt liv på landsbygden, sitt liv som bonde. Han vill inte tvingas flytta in till en stad på grund av att klimatförändringarna har haft för stor påverkan på vardagen. Han vill bruka jorden och sen uppfylla sin dröm om att resa till Mecka.

Likt de flesta av Bangladeshs fattiga bönder är Mahtab en generös man, med en generös familj. Det första han säger när vi träffas för dagen är “I am a very poor man”. Det här förvånade mig lite då vi har träffats tre gånger tidigare och då har han aldrig talat engelska med mig. Det sista han säger när vi skiljs åt är ”You must come back. You must come back for lunch.” Han avslutar med att ge mig ett stort knippe grönsaker.

 

Text och foto: Magdalena Frembäck