Mukthar

 


Familj:
fru och två barn.

Bor: Raninagar, Bangladesh

Arbetar: har odlat sitt eget land sedan 15 år tillbaka. Framför allt odlar han för hushållsbehov, men ofta blir det lite över som han kan sälja på marknaden.

Mukthar har under det senaste året börjat få utbildning i hur han kan skapa klimatsmarta flytande odlingar som är motståndskraftiga mot översvämningar. Genom dessa flytande odlingar kan han slippa oroa sig för översvämmade planteringar och förstörda skördar. Bambuflottar används då som plattformar för odling. Att ha kycklingar eller ankor ovanpå på flotten kan ge naturligt gödsel och det går också att fästa fiskenät under själva flotten.

Mukthar menar att odlingsförhållandena har förändrats sedan hans far och tidigare generationer brukade jorden. I Raninagar har byborna nu börjat plantera träd för att förhindra jorderosion och jordskred. Det är också fler och fler som börjat byta frön med varandra för att minska sitt beroende av marknadens svängningar. Genom Svalornas partnerorganisation Shidulai får han utöver detta information om vilka rättigheter han har och hur han kan kräva dessa gentemot myndigheterna.

”Jag kommer aldrig att lämna landsbygden. Det här är mitt hem.”

Mukthar och hans familj har haft det svårt de senaste åren eftersom de drabbats av återkommande torka. Han är rädd att människor inte har nog med respekt för naturen, utan att girighet istället leder till att resurserna blir hårt exploaterade. Han berättar att det är många som nu lämnar landsbygden för att söka lyckan i städerna istället. Mukthar ser inte det som ett alternativ för sig själv, han vill stanna i Raninagar och bruka sin jord.

 

Text & foto: Rasmus Ahlstrand