“Priset tillhör alla kvinnor som odlar hirs på samma sätt som jag gör”

Skrivet av Arwid

FRÅN PERSPEKTIV: På ett hirsfält där över 30 olika slags grödor växer och ger skydd från den varma solen träffar jag Vinoda Meedoddi från byn Nagwar, i delstaten Telangana, i Indien. Hon har, genom att använda traditionella agroekologiska metoder i sitt jordbruk, lyckats bli självförsörjande. Tidigare i år fick hon ett nationellt erkännande för sitt arbete och tilldelades pris för ”excellence in farming”. Bland celebriteter var Vinoda inte bara den enda kvinnan i gruppen utan även den enda från landsbygden – och den enda utan högre utbildning. Hon berättar med stolthet hur högt utbildade personer från hennes by nu också erkänner och värdesätter hennes kunskap lika mycket som deras egen. ”Men för mig är det här bara en del av de traditionella jordbruksmetoderna som funnits i trakten länge, det är en del av min vardag”, berättar hon.

Vinoda är dock försiktig med att ta åt sig all ära. ”Det är många kvinnor som använder sig av dessa metoder och jag personligen känner att priset tillhör alla kvinnor som odlar hirs på samma sätt som jag gör.”

Jag förstår snabbt hur mycket den traditionella kunskapen betyder för Vinoda, som själv lärt sig metoderna att odla millets från sin svärmor. Därför medverkar hon även i ett sangham specifikt för svärdöttrar, organiserat av Svalornas partnerorganisation Deccan Development Society, där tanken är att bevara och föra vidare kunskap från den äldre generationen till den yngre. Hon är mån om att traditionen respekteras och hoppas att hennes blivande svärdotter kommer från samma region och delar hennes uppskattning för kultur, agrikultur och levnadssätt. ”Gör hon inte det kommer hon inte komma in i min familj!” säger hon och skrattar.

Systerskapet är en stark anledning till varför Vinoda vill vara en del av Millet Sisters. ”Eftersom det är ett nätverk av kvinnor tror jag att vi kan ta initiativet framåt”, säger hon men uttrycker samtidigt en utmaning i att kvinnorna kommer från olika delar av Indien då de kan ha olika metoder, olika jordtyper och grödor.

Slutligen delar hon med sig lite av det traditionella tankesättet som är så värdefullt för henne och människorna i den här regionen: ”Om du respekterar moder jord och sköter om henne kommer hon att ta hand om dig.”

Text: Mafaye Gustafsson
Foto: Elin Gidlöf

 

Comments are closed.