Saffronisering och högerextremism i Tamil Nadu

Skrivet av Arwid

 

 

Att den högerextrema nationalismen har vuxit i Sverige och västvärlden de senaste åren är numera en del av vardagen i det politiska landskapet, men även i Indien har de högerextrema partierna vunnit mer och mer makt. Det regerande partiet BJP räknas som ett hindunationalistiskt konservativt parti och politiken som de driver, som av kritiker kallas saffronisering, rotar sig i konservativa värderingar, nationalism, och en stark koppling till hinduismen.

Saffroniseringen har bland annat påverkat utbildningen när skolböckerna kontrolleras för att lära ut ”rätt” hinduisk historia till barn och unga, genom tydliga uppdelningar mellan
framförallt hinduer och muslimer men också olika kast, och genom en stark kontroll av hur och vilka civila samhällsorganisationer får bedriva sin verksamhet. Att saffroniseringen har vuxit så stark innebär också att en normalisering av högerextrema värden och att hinduextremismen och våld mot aktivister blivit vanligare.Människorättsaktivister måste riskera sina liv när de kritiserar hinduextremismen och försvarar Daliters rättigheter.  I september 2017 mördades den framstående journalisten och aktivisten Gauri Lankesh utanför sitt hem i Bangalore och polisen är fortfarande förtegen om vem som kan tänkas ligga bakom. Men mordet, som blivit mycket uppmärksammat, är inte unikt. För Svalorna Indien Bangaldesh partnerorganisation Evidence, som arbetar för Daliters rättigheter i delstaten Tamil Nadu, är mord av Daliter och aktivister något man arbetar med dagligen. Mr. Kathir, grundare och exekutiv direktör, förklarar;

– 25 människorättsaktivister och försvarare av Daliters rättigheter mördades mellan juli 2016 och juni 2017 bara i Tamil Nadu. Den mänskliga rättighetskommissionen som staten har fungerar inte. Lagarna finns för att skydda människorättsaktivister men i verkligheten finns det inget skydd alls. Aktivisterna mördades för att de kämpade mot orättvisor i de lokala samhällena här i Tamil Nadu.

Evidence träffar familj och närstående till de mördade aktivisterna och besöker även platserna där morden skett för att prata om det som hänt och varför. De ser också till att bjuda in media för att bygga en opinion.

– Om vi inte belyser vad som händer försöker polisen att täcka upp och sopa det under mattan.

Kathir ser också en ökad svårighet att arbeta med frågor som rör Daliter, eftersom arbetet grundar sig i att kritisera traditioner som är starkt kopplade till konservativ hinduisk kultur.

– Religiös fundamentalism och diskriminering av Daliter har blivit en struktur där det är svårt för oss att arbeta. Och eftersom vi arbetar med orättvisor ser regeringen också oss som ett stort hot, då många av dessa problem är så bundna med hinduismen.

Att Evidence arbete är viktigt är tydligt i de svårigheter som de möter; de blir systematiskt trakasserade av polis och myndigheter i sitt arbete för människor lika värde och de mänskliga rättigheterna. Men trots det hårda klimatet och uppförsbacken som aktivisterna och organisationerna befinner sig i är i alla fall Kathir optimistisk kring arbetet;

– Vi ser hoten som en utmaning. Vi gillar att lösa problem, det måste man verkligen göra om man vill arbeta med sådana här frågor i detta klimat.

Text: Cornelia Johansson,
Utlandspraktikant


 

Ett svar till Saffronisering och högerextremism i Tamil Nadu

  1. Maria Johansson säger:

    Mycket bra skrivet, Cornelia! Men hörrni, kan ni inte fixa en dela knapp så man kan dela era textee direkt till facebook osv? Skulle vara så mycket smidigare tycker jag :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>