Skolor

Vi på Svalorna vill inspirera unga människor att lära sig mer om globala frågor och engagera sig för en mer rättvis värld. För att uppnå detta samarbetar vi med skolor. Det kan handla om att vi kommer till skolor och föreläser, att skolor genomför solidaritetsdagar där de samlar in pengar till Svalornas arbete eller om besök från våra partnerorganisationer. Kontakta oss om din skola vill samarbeta på något sätt!

Solidaritetsdag
Svalorna samarbetar med skolor kring lokala solidaritetsdagar. Enligt samma modell
som ”Operation Dagsverke” samlar elever in pengar under en dag som går till ett eller flera av våra projekt i Indien och/eller Bangladesh. I samband med detta komma vi gärna och berättar om projektet och om landet i allmänhet så att eleverna känner en tydlig koppling och att deras arbete faktiskt gör nytta! Eftersom Svalorna finns placerade i Lund blir det också ett sätt för skolor i Skåne-regionen att få en mer lokal anknytning till det som sker långt borta.

Workshops om Ekologiska Fotavtryck
Inom kampanjen om ekologiska fotavtryck håller vi och våra utbildade informatörer workshops med skolklasser. Konceptet går att anpassa till olika åldersgrupper, tidslängder och förkunskaper. Vi går då igenom koncept som miljörättvisa och förklarar vad ekologiska fotavtryck innebär innan eleverna själva får diskutera olika sätt att minska sina egna fotavtryck. Vi arbetar interaktivt med värderingsövningar och diskussioner. Läs mer om vad kampanjen innehåller här, om du är intresserad av att vi kommer och håller workshops i din skola eller har frågor går det bra att maila info@svalorna.org.

Föreläsningar
I mån om tid kommer vi på Svalorna gärna och föreläser om de områden vi jobbar med. Det kan till exempel röra sig om:
- Miljö och klimaträttvisa
- Kastsystemet i Indien
- Ursprungsfolk
- Matsuveränitet
- Kvinnors situation och kamp för jämställdhet i Indien och Bangladesh
- Det indiska samhället
- Det bangladeshiska samhället
- Varför ska man engagera sig i globala frågor och hur är det att vara engagerad?

Besök från Indien och Bangladesh
Men jämna mellanrum får vi besök från våra samarbetsorganisationer i Indien och Bangladesh. Vi vill ge svenska skolungdomar möjlighet att få träffa dessa inspirerande människor och arrangerar därför i mån av tid föreläsningar eller seminarier på skolor.

 

Våra samarbetsskolor

Jonstorpsskolan i Höganäs har i två år genomfört Solidaritetsdagar. Alla elever på högstadiet har deltagit och lokala föreningar bidrar med pengar. Svalorna har tacksamt tagit emot drygt 30 000 kr varje år som går till vårt arbete. Vi har i samband med Solidaritetsdagarna föreläst om Bangladesh.

Albins Folkhögskola – Globala linjen i Landskrona har ett nära samarbete med Svalorna. Globala linjen reser till Indien och Bangladesh och besöker bland annat Svalornas partner Thanapara Swallows Development Society (TSDS) i Bangladesh och Kudumbam i Indien. Svalorna har föreläst om frågor relaterade till Indien och Bangladesh. Deltagare på Globala linjen har dessutom arrangerat flera kulturkvällar i Svalornas second hand-affär och i samband med dessa samlat in pengar till Svalornas verksamhet.

Österlens Folkhögskola i Tomelilla har ett samarbete med Svalorna sedan länge tillbaka. Vi har bland annat samarbetat kring praktikantverksamhet. Österlen har vanligen en Sydostasien-kurs, som bland annat reser till Svalornas partner Thanapara Swallows Development Society (TSDS). Svalorna föreläser regelbunden för olika kurser på Österlens Folkhögskola.

Globala gymnasiet i Stockholm har en klass som fokuserar på Indien och en på Bangladesh. Svalorna inledde ett samarbete med framför allt Bangladesh-klassen under 2011 där eleverna erbjuds samarbeta med Svalorna i efterarbetet efter sin resa till Bangladesh.