Utvecklingsarbete på gräsrotsnivå – Svalorna söker åtta utlandspraktikanter till Indien

Skrivet av Arwid

Är du villig att bidra med din arbetskraft och kunskap och intresserad av att lära dig mer om hur indiska organisationer jobbar med rättighetsbaserat utvecklingsarbete på gräsrotsnivå?

Svalorna söker inför hösten åtta praktikanter för placering hos tre av våra partnerorganisationer i Indien. Vi söker praktikanter som kan och vill jobba med digitala medier och kommunikation, biståndsmetoder, kvinnors rättigheter och matsuveränitet. Mänskliga rättigheter löper som en röd tråd genom allt vårt arbete.

Vårt praktikantprogram är en möjlighet för dig som är mellan 20–30 år och vill lära dig mer om utvecklingssamarbete i praktiken, om hur våra partnerorganisationer arbetar med rättighetsfrågor, och om Svalornas perspektiv på utveckling. Under din praktik blir du en viktig länk till våra medlemmar och allmänheten i Sverige genom olika informationsuppgifter och efter praktiken blir du informatör för Svalorna där du delar med dig av dina upplevelser från praktiken.

Meriterande är:
- Erfarenhet/intresse av utvecklingsfrågor/globala frågor i teori eller praktik
- Erfarenhet av informations- och kommunikationsarbete, eller journalistiskt skrivande och medier så som foto och film
- Kunskap om och intresse för att arbeta med hemsida, kommunikation och digitala medier
- Utbildning inom utvecklingsstudier, mänskliga rättigheter, jordbruk eller liknande – Ett starkt makt
- och rättviseperspektiv och förmåga att reflektera över sin roll
- Erfarenhet av ideellt engagemang och/eller medlemskap i Svalorna
- Goda kunskaper i engelska i tal och skrift
- Erfarenhet av att resa i fattigare länder och mental beredskap och intresse för att arbeta och leva under enkla förhållanden på landsbygden
- Förmåga att arbeta både i team och på egen hand
- Hög grad av flexibilitet och anpassningsförmåga

Du får inte tidigare ha varit anställd hos Svalorna eller gjort en praktik som finansierats genom Universitets- och Högskolerådet.

Tidsplan
I praktiken ingår introduktionsdagar på Svalornas kontor i Lund liksom en förberedelsekurs ordnad av Sida i Härnösand. Tidpunkterna för de här tillfällena/kurserna är inte klara. Fältperioden är fyra och en halv månad och utresa sker i mitten av oktober med hemkomst slutet av februari/början på mars. Efter hemkomsten förväntas du genomföra utåtriktat informations- och kommunikationsarbete i Sverige.

Arbetsuppgifterna varierar mellan organisation till organisation och du kan läsa svar på de vanligaste frågorna om praktik under Bra att veta. I år kommer våra praktikanter att vara hos tre organisationer, hos Evidence i Madurai, DDS i Pastapur cirka en timme från Hyderabad och hos Keystone i Kotagiri. Läs mer om tidigare praktikanters upplevelser på indienbloggen.org.

Finansiering
Praktiken finansieras Sida genom Universitets- och Högskolerådet samt Forum Syd, och täcker kostnader för resa, visum, försäkring, vaccinering (upp till 1500 kr) och boende. Viss ersättning utgår också för levnadskostnader, så som bidrag till mat och lokala resor.

Ansökan
Obs förlängd ansökningstid! Sista ansökningsdag är 6 maj. Skicka CV och personligt brev till praktik@svalorna.org. Märk din ansökan med ”Praktik-Indien”. Urval och rekrytering sker under maj månad.

För frågor angående praktiken se i första hand Bra att veta, eller kontakta Arwid Littmarck på 046–12 10 05.

Läs mer om tidigare praktikanters upplevelser på indienbloggen.org.
Läs tidigare års praktikanters tematidningar tematidning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>