Ursprungsfolk och landrättigheter i Svalehuset

Skrivet av Praktikant

Den 20 oktober ordnade Svalornas GreenGroup tillsammans med FUF pop up Lund en kväll med fokus på olja, ursprungsfolk och landrättigheter i Svalehuset på Spolegatan 5 i Lund. Lokalerna är små och arrangemanget blev så välbesökt att gäster fick sättas på väntelista.

Ulf Johansson Dahre, fil. dr i socialantropologi, talade inledningsvis om ursprungsfolk och hur rätten till land och konflikter i områden som är rika på naturresurser är mer eller mindre en global företeelse mellan olika ursprungsbefolkningar, stater och företag.

Därefter berättade Nina Gualinga om hur hennes hemby i Ecuador har påverkats av att ett företag vill utvinna olja ur marken i byn. Nina Gualinga är uppvuxen i byn Sarayaku i Amazonas och tillhör Ecuadors ursprungsbefolkning. Nu är hon Amazon Watch’s ansikte utåt i kampanjen Keep the Oil in the Ground.

Kvällen bjöd på fika, intressanta samtal och en engagerad efterföljande diskussion. På väggarna syntes även fotoutställningen Kampen om skog och överlevnad i Himalaya av f.d. Svalepraktikanten Micaela Rosberg, som visar ursprungsbefolkningen Van Gujjarernas vardag i Indien. Vi på Svalorna tackar för en trevlig och engagerande kväll!

Nina Gualinga och Ulf Johansson Dahre svarar på publikens frågor.

Nina Gualinga och Ulf Johansson Dahre svarar på publikens frågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>