• Webbshop
 • Second hand
Har du ett intresse och engagemang för miljö och klimat, kvinnors rättigheter, hållbar odling eller icke-diskriminering?

Sök till Svalornas praktikantprogram och ta chansen att arbeta praktiskt i fält för och med de mest utsatta. Under 4,5 månad får du arbeta med kommunikation och programarbete direkt med våra partnerorganisationer i Indien och får värdefull erfarenhet – och minnen för livet.

Ansök senast 12 april, 2020!  

Svalornas praktikantprogram är en möjlighet för dig som är mellan 20–30 år att lära dig mer om internationellt utvecklingssamarbete och hur Svalorna tillsammans med våra partnerorganisationer arbetar med rättighetsfrågor. Programmet ger dig även en chans att öka din kunskap och kompetens i bistånds- och globala frågor, och hur vi applicerar internationella handlingsplaner så som Agenda 2030. Under din praktik blir du en viktig länk till våra medlemmar och allmänheten i Sverige genom olika informationsuppgifter, och efter praktiken blir du informatör för Svalorna genom att dela med dig av dina upplevelser och erfarenheter från praktiken. Programmet är helt SIDA-finansierat och programmets syfte är att ge unga vuxna kompetens för att arbeta med utvecklingssamarbete, i Sverige och internationellt.

De organisationer som tar emot praktikanter är: Evidence, Deccan Development Society, Keystone Foundation, Women’s CollectiveGrameena Mahila Okkuta och Kudumbam.

Kvalifikationer

 • Intresse för utvecklingsfrågor och globala frågor
 • Utbildning och/eller kunskap inom utvecklingsstudier, mänskliga rättigheter, miljö, hållbar utveckling, juridik, kommunikation eller liknande
 • Erfarenhet av utåtriktat kommunikationsarbete, sociala medier eller journalistiskt skrivande och medier så som foto och film
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och i skrift
 • Förmåga att ta egna initiativ och arbeta bra tillsammans med andra
 • God anpassningsförmåga till nya miljöer och situationer, samt att vara förberedd på att arbeta och leva under enkla förhållanden

Meriterande

 • Tidigare vistelse i praktiklandet
 • Erfarenhet av ideellt engagemang
 • Medlemskap i Svalorna Indien Bangladesh
 • Erfarenhet av insamlingsarbete
 • Erfarenhet av utåtriktat informationsarbete
 • Pedagogisk förmåga

Du får inte tidigare ha varit anställd hos Svalorna eller gjort praktik som finansierats genom Universitets- och Högskolerådet. Du ska vara svensk medborgare, och vid utresa (år 2020) vara mellan 20–30 år gammal.

Du kan läsa svar på de vanligaste frågorna om praktiken här.
Läs mer om tidigare praktikanters upplevelser på indienbloggen.org.

Ansökan

Ansök genom att skicka CV (max 2 sidor) och ett personligt brev (max 1 sida) till praktik@svalorna.org  Märk din ansökan med ”Praktik Indien”. Urval sker under april månad. Blir du aktuell för intervju kallar vi dig till rekryteringsdagar i Lund under början av maj.

Sista ansökningsdag är 12e april, 2020.

Vid eventuella frågor kontakta praktikprogrammets samordnare, Louis Eberstål på  louis.eberstal@svalorna.org.

Tidigare praktikanter berättar

Tidigare praktikant Heidi Henersson

Heidi Hendersson gjorde praktik på Keystone Foundation

"Det var intensivt och jag lärde mig lika mycket om mig själv som jag gjorde om landet och utvecklingsarbete. Det kändes som att jag var borta i ett år, inte bara fyra månader."

Tidigare praktikant Lisa Rådbo

Lisa Rådbo gjorde praktik på Deccan Development Society

"Många intryck, lärorikt, intensivt och kul! Då jag inte rest något i Sydasien var det mycket som var helt nytt, vilket gjort att det är vissa delar jag kunnat ta in först i efterhand."

Vanliga frågor och svar

Vem kan söka? Vad behöver jag för kvalifikationer? Vi har samlat de vanligaste frågorna här.