Betala, fasa ut och inkludera: Vår uppmaning inför COP29

Sverige och EU måste driva på för att världens länder under COP29 ska sätta ett ambitiöst och behovsbaserat mål för klimatfinansiering. Rika länder måste betala för omställning, anpassning och klimatskador, sätta stopp för fossila bränslen, och inkludera drabbade i besluten. Det skriver Svalorna tillsammans med 18 organisationer inför klimattoppmötet i november.

Medan världens ledare förbereder sig för att åka till klimattoppmötet COP29 i Baku, ser vi hur klimatkrisen driver människor från sina hem, förstör deras inkomstkällor och berövar dem deras mänskliga rättigheter. Klimatkrisen kommer att påverka oss alla, men länder och samhällen med minst resurser för att anpassa och skydda sig kommer att betala det högsta priset.

Idag den 8 oktober möts EU:s finansministrar för att anta unionens förhandlingsmandat under COP29, där ett nytt mål för klimatfinansiering ska sättas. 19 CONCORD Sverige-medlemmar, däribland Svalorna, uppmanar finansminister Elisabeth Svantesson och hennes europeiska kollegor att arbeta för ett ambitiöst, rättvist och mål, som utgår från behoven i världen.

Läs hela vår uppmaning här