En vecka för mat, mark och makt
Den 6:e till 12:e november 2017 arrangerar nätverket Makten över maten en vecka med seminarier och samtal fokuserad på matsuveränitet. Under veckan deltar småbrukare från Sverige tillsammans med internationella gäster från bland annat Brasilien och Indien.
Nätverket Makten över maten samlar småbrukar-, solidaritets-, miljö- och människorättsorganisationer med erfarenheter från olika delar av världen med frågor som rör mat, miljö och mänskliga rättigheter. Syftet med att arrangera en vecka tillsammans är att skapa en bredare diskussion om matsuveränitet både i Sverige och globalt. I år har veckan ett särskilt fokus på mark.
– Med en vecka om matsuveränitet tar vi ett gemensamt krafttag för att belysa de frågor som är viktiga för småjordbrukare världen över – de människor som faktiskt mättar majoriteten av jordens befolkning. Fler behöver bli varse om de systemförändringar som måste till för att småjordbrukare ska få ett drägligt liv, och för att de ska kunna vara en deltagande part i utvecklingen, säger Carolina Ehrnrooth, Verksamhetsledare på Svalorna Indien Bangladesh.
Till veckan den 6:e till 12:e november har gäster bjudits in från Brasilien, Uruguay, Indien och Tyskland. Ett av målen är att visa på likheter med problemen kring matproduktion i olika delar av världen. Förutom internationella gäster kommer svenska småbrukare att tala om hur situationen ser ut i Sverige.
– Vill vi bara ha öppna landskap eller ska vi återskapa ett jordbruk värt namnet? Då krävs det att vi återtar kontrollen över våra naturresurser och att vi håller jordbruksmarken i produktion. Det krävs kort och gott matsuveränitet för att vi ska få tillbaka bönder på landsbygden och matproduktion i Sverige, säger Torgny Östling, ordförande för småbrukarorganisationen Nordbruk.
Evenemang kommer under veckan bland annat att hållas på Medelhavsmuseet i Stockholm och under MR-dagarna i Jönköping, och även i Lund och Malmö.
Om Matsuveränitetsveckan
En vecka för matsuveränitet äger rum den 6-12:e november 2017 och arrangeras gemensamt av Afrikagrupperna, FIAN Sverige, Framtidsjorden, NordBruk, Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna, Småbrukarna och Svalorna Indien Bangladesh. Mer information finns på nätverket Makten över matens Facebooksida.
För mer information kontakta
arwid.littmarck@svalorna.org