
Jordbruket, spritaffären och skärmtiden
Jag träffar Velammal vid ett möte med den lokala kvinnogruppen i Vasudenavanallur, en by några timmar från den större staden Madurai i Tamil Nadu, södra Indien.
– Jag stortrivs i gruppen, jag har ju faktiskt varit medlem i 27 år! säger Velammal med ett stort leende.
Hon blir allvarlig när hon berättar att hon förlorade sin man för tre år sedan, men att hon tack vare gruppen klarar sig bra.
– Det har varit helt avgörande för min möjlighet att försörja min familj, särskilt sedan min man gick bort.
Sparlånegruppen
Kvinnogruppen är en så kallad sparlånegrupp, en särskild form av sparande och utlåning av pengar som är en väldigt framgångsrik mekanism som formas och får stöd – särskilt i början – av Svalorna och våra samarbetsorganisationer. Genom kontinuerliga förbättringar, nya kunskaper och metoder, växer gruppernas arbete och påverkan på livet för familjerna, byarna och regionen.
En sparlånegrupp har en gemensam kassa där alla kan låna pengar till en låg ränta, men man måste berätta vad pengarna ska användas till. Det ska vara för investeringar i familjens framtid, inte slöseri. Räntan man betalar vid återbetalning används till gemensamma investeringar i byn – kanske en förskola, eller väg, eller möteslokal.
Alternativen för en fattig jordbrukare är annars att låna pengar av banker eller lånehajar till ockerränta. Och låna behöver man ofta då klimatförändringarna kan slå sönder en skörd och familjs inkomst.
– Jag har ställt om till att odla hirs, det gör de flesta av oss. Det går tack vare kunskapen och stödet vi får inom gruppen, och från Women’s Collective (som är Svalornas lokala samarbetsorganisation i Vasudenavanallur). Jag har kunnat förbättra mina barns hälsa, vi har bättre mat idag, mer näringsrik kost och en tryggare framtid.
Våld mot kvinnor
Velammal är idag en av gruppens ledare, och hon betonar vikten av att använda lånade pengar till bra investeringar. Men också att gruppen har många andra saker att diskutera när ses, som idag.
– Våld mot kvinnor är en återkommande fråga. Särskilt mot unga flickor, som är utsatta när de lämnar byn. Därför är säkra transporter och den osäkerhet många upplever när de reser något vi diskuterar gemensamt, och gör något åt när vi kan. Och vi betonar vikten av att rapportera trakasserier, ofredanden och övergrepp som tyvärr sker.
Just nu driver kvinnorna i byn gemensamt en kampanj mot en närliggande affär som säljer alkohol. Den typen av affärer har en tendens att dra med sig fylla, våld, och attacker på kvinnor.
– Vi kampanjar för att den ska stängas! Och vi har hela byn med oss. Idag tvingas vi ta bussen en kilometer bara för att passera den, då ingen vill gå den vägen. Än har den inte stängts, men vi fortsätter kämpa.
Ungdomsgrupper

Ungdomsgruppen har dansuppvisning. Foto: Erik Törner/Svalornas bildarkiv
För att ge ännu bättre förutsättningar till nästa generation har Velammal och hennes kollegor också skapat en ungdomsgrupp. Att gemensamt prata om barn och ungdomars situation gör också att man även börjat samtala om saker som för de flesta svenska föräldrar känns bekant – skärmtid.
– Sociala medier och mobiltelefoner kan ha väldigt dåligt inflytande! Så vi tipsar varandra om vad man kan göra.
Velammal tänker tillbaka på när gruppen skapades. Då var det inte främst sparlånefunktionen som var i centrum.
– Då var det våldet, våldet mot kvinnor, främst i hemmet. Vi behövde förändra våra hemsituationer.
Om någon råkar illa ut på grund av våld i hemmet, får kvinnan stöd av hela gruppen.
– Vi konfronterar mannen, som grupp. Och om han inte förändras efter ett samtal med 25 kvinnor, vilket de flesta män gör, så går vi till polisen. Så kvinnorna i gruppen är skyddade – idag tar vi oss bara an fall som kommer utanför vår grupp, i andra byar.
I området finns 5 grupper, totalt 150 medlemmar, och de samarbetar. Våld i hemmen har minskat radikalt sedan grupperna skapades för 25 år sedan.
– Idag är fokus mer på jordbruk och förbättrade inkomster. Vi delar kunskap, vi delar recept, vi delar grödor och metoder att odla. Och övergången till hirs har gjort oss rikare, på många sätt.

Recept, fröer och odlingstekniker delas inom kvinnogruppen för bättre skördar, klimat och hälsa. Foto: Erik Törner/Svalornas bildarkiv
Svalorna fortsätter stödja grupper som Velammals, och har som ambition att fler byar, fler kvinnor, ska organiseras på liknande sätt. Då minskar fattigdom, då minskar våld och då minskar diskriminering.
Text och foto: Erik Törner, Svalorna