100 dagar i Indien!
Hej allihopa!
Idag firar vi att det är 100 dagar sedan vårt Indien-äventyr startade. Fira det som firas kan! Ikväll blir det middag på vårt favorithak. Det drivs av en mycket trevlig liten familj som glatt vinkar till oss varje morgon när vi passerar dem på väg till jobbet.
Dagen till ära tänkte jag, Ellen, dela med mig av några highlights ur livet som praktikant på Keystone Foundation.
Denna tid har verkligen varit en upplevelse. Jag och Mehrnaz som båda praktiserar på programmet Community Wellbeing har haft fullt upp med arbetet att producera en dokumentär.
Inspelning av en intervju med vår kollega Chandran
Dokumentären handlar om bevarande av urfolks traditionella, skogsbaserade medel för försörjning och kulturella arv. Detta hänger tätt samman med implementeringen av lagen Forest Rights Act (2006) som erkänner urfolks rätt till land- och skogsresurser som de historiskt livnärt sig på, men förvisats från och saknar tillgång till.
Keystone arbetar med att stötta urfolkssamhällen i att ansöka om dessa rättigheter, vilket är en lång och komplicerad process som inte sällan slutar i avslag. I dokumentären skildras berättelser från människor ur folkgruppen Irula, bosatta i Pillur, som i december förra året var bland de första i Tamil Nadu att beviljas dessa landrättigheter på samhällsnivå.
En av våra intervjupersoner, Papathi, medlem i en Forest Rights Committee i Pillur som bland annat arbetat med att ansöka om rättigheter ur Forest Rights Act
Det finaste med dokumentärsarbetet är alla de möten vi får chansen att uppleva, med människor som tar sig tid för att berätta sina historier för oss. Och att glädjen verkar vara ömsesidig – vi får ofta höra att det är så roligt att någon kommer och frågar, intresserar sig för och dokumenterar deras erfarenheter. Att åka och filma innebär också kvalitetstid med våra kollegor på programmet, som guidar, förklarar och översätter!
Ett möte med människor ur folkgruppen Irula bosatta i Sigur där vi fick chansen att ställa frågor rörande temat för dokumentären
Det praktiska och tekniska arbetet är stundtals utmanande, men också väldigt roligt och kreativt. När det plötsligt börjar ösregna, syrsor låter högre än respondenten som pratar eller det bjuds på te mitt i en intervju sätts tålamodet och problemlösningsförmågan på prov. Andra gånger är det vår omgivning som får vänta på oss, när vi i jakten på den perfekta vinkeln millimetervis flyttar kameran och stolen fram och tillbaka alldeles för många gånger.
Vi har nu drygt två veckor kvar av vår praktik. Med sorg i hjärtat börjar vi förbereda oss mentalt för att lämna Keystone och Kotagiri, och gör vårt bästa för att njuta av tiden fram tills vi åker. Vi hörs igen innan dess!
// Ellen