Vinayaka Chaturthi eller hur Ganesha blir miljöbov
Ganesha. En av 30 millioner gudar i Indien. Han tillskrivs egenskaper så som visdom, välstånd and lycka. En gud som fått sitt huvud utbytt mot ett elefanthuvud. Men det är nått annat än det jag tänkte skriva om nu. Nu tänkte jag nämligen berätta om Vinayaka Chaturthi – den festival där genom vilken Ganesha har hyllats de senaste dagarna. 20.000 så kallade Pandals har byggts upp enbart i Hyderabad. Pandals är en temporär struktur som huserar en staty av Ganesha. Tillsammans går bostadsområden ihop och bidrar till att åstadkomma en Pandal i sitt område. Dessa Pandals är av varierande storlek. Den största i Hyderabad nådde imponerande 19 meter och kunde skådas på en kilometers avstånd. I tio dagar tillbeds Ganesha vid denna Pandal. I lördags nådde festivalen sin kulmen – den elfte dagen. Då förs Ganesha ner till ett närliggande vatten i en trummande dansande procession. I vattnet sänks han sedan ner med hjälp av stora lyftkranar för att sedan lämnas där.
Dessa gudabilder är ståtliga konstverk! Utsmyckade med klara, vackra färger och smyckade med diverse blommor, bakverk med mera. Trenden har dock gått från att tidigare vara gjorda av lera till att idag tillverkas utav material som inte är biologiskt nedbrytbart och färg som innehåller tungmetaler så som kvicksilver och kadmium vilka leder till föroreningar i vattnet. En lobbyverksamhet pågår nu för att förbjuda de moderna miljöförorenande statyerna att nedsänkas i naturliga vattendrag. Detta för att istället övergå till de ursprungliga metoderna att bygga av lera.
Svårt att förneka är dock att de miljöfarliga är otroligt vackra. Att de senaste dagarna ha fått möjlighet att beskåda ett dussintal har varit fint. Dock så blöder mitt miljöhjärta att se dessa vackra miljöbovar sänkas ner i sjön.
[slideshow]