Grameena Mahila Okkutas besök

För två veckor sedan anlände Jaya och Pushpa från vår partner organisation Grameena Mahila Okkuta, till Lund. Veckan som de spenderade här med oss var fullspäckad av aktiviteter och möten för att utveckla Okkuta som organisation och kunna förbättra deras arbete. Det var en spännande vecka, planerad av vår volontär Leonie Fasse, som gav mycket nyttig och användbar kunskap till Okkuta, och även till oss på Svalorna. 

Över sundet

Okkuta hade efterfrågat att få lära sig mer hur det kan arbeta med att involvera barn i deras jämställdhetsarbete. På tisdagsförmiddagen bar det därför iväg till Köpenhamn och organisationen Aktion Børnehjælp som också arbetar i södra Indien. Aktion Børnehjælp arbetar främst med barn men fokuserar också mycket på kvinnor och flickors rättigheter. Tillsammans med Okkuta, Aktion Børnehjælp och Svalorna fördes intressanta samtal kring varandras arbete, vilka svårigheter vi stött på, och framsteg vi sett till följd av vårt arbete. 

Efter lunch besökte vi sedan, tillsammans med Okkuta och Aktion Børnehjælp, UN Women. Med på studiebesöket var också Malmös FN förbund och några från Svalornas styrelse. UN Women höll en presentation där de bland annat förklarade hur ojämställt arbetet hemma är och de presenterade sin strategi framåt för en mer jämställd värld. Deras strategi går ut på 5R: Recognize, Reduce, Redistribute, Reward och Represent inom det betalda och obetalda arbetet, det vill säga det arbete som utförs hemma. Det är en majoritet kvinnor som tar hand om hemarbetet runt om i världen, men arbetet de utför erkänns inte tillräckligt.  

UN Women

Odling och gemenskap

På onsdagen åkte vi till Malmö för att besöka Botildenborg. En mötesplats som skapar arbete, kunskap och gemenskap genom odling och matlagning. Bland annat har Botildenborg arbetstränat med Ukrainska flyktingar och tagit emot förskolebarn som fått lära sig mer om odling. Okkuta själva arbetar mycket med att stötta kvinnor på landsbygden i att engagera sig i hållbar odling. Genom lantbruket får kvinnorna stärkt självförsörjning och en säker inkomst, vilket även arbetsträningen på Botildenborg bidrar med. 

Efter lite sightseeing på eftermiddagen i Malmö åkte vi tillbaka till Lund för att träffa några av våra medlemmar på en middag i Svalehuset. På plats var även Emmaus Ålands verksamhetsledare. Emmaus Åland är bland annat med och stödjer Okkutas arbete, vilket är oerhört betydelsefullt för oss. Innan vi satte oss ner och åt en härlig curry-gryta, höll Jaya och Pushpa även en presentation om Okkuta. Kvällen blev ett perfekt tillfälle för våra medlemmar att lära känna Okkuta och deras arbete lite mer. 

Möte mellan Asien och Afrika

En tidig morgon väntade dagen efter, när vi tog tåget till mänskliga rättighetsdagarna i Helsingborg. På plats höll Okkuta ett miniseminarium om hur de arbetar för att se till att kvinnor har rätt till levebröd. Ett seminarium som bland annat belyste hur det försämrade klimatet och miljön försvårar för kvinnor och riskerar deras inkomst t.ex när skördar torkar ut. En egen inkomst är otroligt viktigt för att säkerställa kvinnors egenmakt. Klimathotet är alltså även ett hot mot kvinnors rättigheter och det är därför viktigt att organisationer som Okkuta får stöd att fortsätta sitt arbete.  

En annan organisation som också arbetar med kvinnor på landsbygden är Rural Women´s Assembly (RWA). RWA var inbjudna av Afrikagrupperna till MR dagarna, och efter deras seminarium fick vi chansen att prata med både RWA och Afrikagrupperna. Tillsammans fick Okkuta och RWA diskutera sina arbeten och vilka svårigheter som organisationerna upplevt och upplever. Trots de väldigt olika geografiska positionerna, fanns det många likheter. Båda organisationerna känner av hur de inte riktigt får utrymme av respektive stater att genomföra sitt arbete, men också hur de genom mobilisering av större grupper lyckats etablera fröbanker och gett kvinnor tillgång till land att odla på. 

Kunskapsutbyte och jämställdhet

På fredags eftermiddagen höll vår praktikant Khadiza Ahsan och Raul Wallenberg institutets praktikant Angela Gathoni en insamlingsworkshop. För att förbättra sin verksamhet ville Okkuta lära sig mer om insamling. Angela och Khadiza gav en informativ workshop som förhoppningsvis kan utveckla Okkutas insamlingsarbete, såväl som Svalornas. 

Den 25 november var det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. För att uppmärksamma denna dag anordnade Svalorna tillsammans med IM, Individuell Människohjälp, en manifestation på Stortorget i Lund. Efter manifestationen hölls ett panelsamtal kring ämnet. Deltagare var Jaya och Pushpa som berättade om hur våldet mot kvinnor ser ut i Indien och hur Okkuta arbetar för att bekämpa det. Andra deltagare var aktivisten och socionomen Maria Dexborg, Casey Vendelle från Iranprotest och Baltazar Faunbäck från organisationen MÄN. Tillsammans lyfte de flera perspektiv kring våld mot kvinnor både i en svensk och internationell kontext, och hur vi tillsammans kan arbeta för att motverka det.  

Veckan som Jaya och Pushpa spenderade här genomsyrades av jämställdhet och kvinnors rättigheter, något som alltid är lika aktuellt i dagens samhälle, både här i Europa och i Asien. Arbetet för kvinnors rättigheter behövs och genom organisationer som Okkuta, kan kvinnans position i samhället stärkas. Genom att besöka varandra, utbyta kunskap och erfarenheter, utvecklas arbetet för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Vi på Svalorna är tacksamma över att få anordna denna vecka och besöket för Okkuta, och själva få lära oss av Okkutas arbete. Vi vet också att Okkuta är tacksamma för all den kunskap de har fått och kan ta med sig till Indien för att utveckla sin organisation och sitt arbete för en mer jämställd värld.