Grundaren av Svalornas partnerorganisation prisas av Europarådet

Vincent Raj Arokiasamy, grundaren av Svalornas partnerorganisation Evidence får Europarådets Raoul Wallenberg-pris för sin långvariga kamp för Daliters rättigheter i Indien.

I över 35 år har Vincent arbetat för att uppmärksamma det indiska samhället, och omvärlden för hur det indiska kastsamhället påverkar de allra mest utsatta, däribland gruppen Daliter, tidigare kallade kastlösa. Hans arbete har lett till att många liv har räddas och att tusentals kränkningar av mänskliga rättigheter har registrerats och kommit upp i ljuset.

Marija Pejčinović Burić, Europarådets generalsekreterare, håller upp det diplom som tillsammans med en plakett som delades ut under ceremonin.

Vincent Raj Arokiasamy har riskerat sitt liv för att hjälpa en exceptionellt missgynnad del av den indiska befolkningen vars svåra situation ofta ignoreras nationellt och internationellt. Genom att försvara mänskliga rättigheter med ett otroligt engagemang och motståndskraft, återspeglar hans modiga handlingar för Daliter till fullo andan och värderingarna i Raoul Wallenberg-priset, säger Marija Pejčinović Burić, Europarådets generalsekreterare.

Vincents arbete har lett till att han fått ta emot dödshot och utsatts för mordförsök och han har tvingats att leva i exil från sin familj för att inte utsätta dem för fara. I sitt tacktal kommenterade han det hat han fått utstå för sitt arbete och hahn uppmärksammade också alla de människorättskämpar runt om i världen som förlorat sina liv.

Jag har blivit överfallen ett flertaö gånger och det har gjorts försök att döda mig. Det verkar inte finnas något slut på viljan att hota och skrämma mig. Men jag har inte varit rädd en enda dag. Tyvärr ser jag detta som en normal del av kampen för mänskliga rättigheter. Många har offrat sina liv i kampen för jämlikhet, rättvisa och fred i denna värld. Deras uppoffringar är grunden till mitt mod.

 


Priset delades ut den 19 januari vid en delvis digital ceremoni ledd från europarådets i Strasbourg, Frankrike.

 

Läs Europarådets pressmeddelande här