Svalorna deltog på Lunds Hållbarhetsvecka

Förra veckan arrangerade Lund kommun och Lunds universitet den årliga Hållbarhetsveckan med mängder evenemang på tema social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Svalorna var med och arrangerade en hållbar modevisning med klädbyte och en föreläsning om hållbar vattenförvaltning i klimatförändringarnas spår.

Hållbarhetsveckan har arrangerats sedan 2017 och är ett populärt återkommande evenemang för att uppmärksamma hållbarhetsfrågor i Lunds kommun. Som en viktig aktör för miljö och klimatfrågor i kommunen var Svalorna självklart med på ett hörn.  
 
På tisdagen bjöd vi in till hållbar modevisning och klädbyte i vår second hand-butik ihop med Hållbart Universitet och Circle Centre Lund. Ett härligt gäng modeller, bland annat några av Svalornas egna volontärer, visade upp kläder från butiken på vår hemmagjorda catwalk för att bevisa att begagnade kläder kan vara både snygga, moderiktiga och unika. Att återbruk är framtiden, helt enkelt.

En modell visar upp kläder på en modevisning i butiken.

Modell Xiaoyan går på catwalken med en hållbar outfit från second hand-butiken. 

Inte helt vanligt att en modevisning inleds med fakta om ohållbar konsumtion och fördelarna med att handla kläder på second hand. Det var inspirerande att se modeller med kreativa, roliga och hippa utstyrslar skrida fram på catwalken till häftig musik och publikens förtjusning. 

säger Marjo Qvist, volontär på Svalorna och en av nästan 100 besökare. Efter att ha blivit inspirerade av modevisningen kunde besökarna delta i klädbytet och mumsa på fika från Food Saving Lund. I butiken fanns också en fixa-och-laga hörna där Circle Centre Lund erbjöd gratis lagning av kläder.

Har du inte hört talats om Circle Centre innan? Ta en titt på deras hemsida för att lära dig mer om ett häftigt initiativ för cirkulär konsumtion som uppmuntrar oss att dela med oss istället för att slänga.  

Volontär från Hållbart Universitet fixar med klädbytet.

Hållbart Universitet höll i ett lyckat klädbyte med runt 100 besökare. 

På torsdagen arrangerade vi ett spännande seminarium ihop med SASNET, South Asian Studies Network, och en forskare från LTH. Med tema hållbar vattenförvaltning i klimatförändringarnas spår presenterades både forskning och praktiska erfarenheter från fältet. Passa på att följa SASNET för att få reda på fler spännande föreläsningar i framtiden.

Föreläsning med SASNET och LTH om hållbar vattenförvaltning

Efter individuella presentationer hölls ett spännande panelsamtal om vattenförvaltning. 

Vår partnerorganisation Keystone Foundation berättade om sitt arbete med vatten och hygien i södra Indien, där tillgång till och kontroll över vatten är en viktig fråga. I bergskedjan Nilgiri, där Keystone arbetar, hotas lokalbefolkningen av både vattenbrist och översvämningar. Kvinnor och barn drabbas extra hårt när de inte har tillgång till vatten och tvingas gå långa distanser för att hämta det, en väldigt tidskrävande och utmattande uppgift. Det är dessutom betydligt svårare att upprätthålla en god hygien utan vatten och många drabbas av sjukdomar som annars går att undvika. Om du missade föreläsningen kan du lyssna på Keystones tal i sin helhet här.  

Det är våra medlemmar som gör evenemang som dessa möjliga. Bli medlem du också! Förutom att stötta vårt arbete för kvinnors rättigheter, matsuveränitet och miljö & klimat så får du också utskick och inbjudningar till evenemang vi anordnar i din närhet.