Återbruksprojekt gav Bodil livsglädjen tillbaka

Pandemin har påverkat oss på så många vis. Både i våra yrkesliv och i vår vardag, inte minst i vårt sociala liv. Att tillhöra en riskgrupp och behöva isolera sig i närmare ett år har visat sig vara otroligt påfrestande på flera vis. Vi människor har ett behov av att känna tillhörighet och en gemenskap, att känna att vi har ett syfte här på jorden. Den känslan fick Bodil tillbaka genom ett återbruksprojekt som stillade både hennes sinne och händer.

Det var i ett telefonsamtal med en vän i mörkaste november som Bodil klagade på att hon hade en total brist på inspiration och initiativförmåga: ”Jag som har så mycket material, vad mycket jag borde kunna passa på att göra nu!”

Bodil syftade på allt det textilmaterial som hon har samlat på sig under åren ­– det som bara låg och väntade på henne, men som hon helt saknade inspiration för.

”Det blev aldrig något lakan med tant Idas handvirkade spets!”

Med lång erfarenhet i sömnad och textilhantverk har Bodil en kreativ ådra och längtan efter att få skapa. Men det mörker som pandemin dragit över Bodils liv hade tagit glöden ifrån henne, och det krävdes att ett litet frö skulle sås. Detta kom efter telefonsamtalet i form av ett SMS från en annan vän, en eldsjäl för Svalornas second hand: ”Bodil, vet du att kuddfodral, örngott och handdukar säljer bra, särskilt om det saluförs som remake?”

Det var det frö som behövdes. Snart var Bodils stora köksbord överfullt av tyger, band och spetsar. Det blev några roliga veckor av skapande och kreativitet hemma hos Bodil.

”Remake by Bodil” blev en succé i Svalornas second hand i Lund. Inför julen gjordes en särskild skyltning med kuddfodral, handdukar, necessärer och mycket annat fint som Bodil skapat. På varje produkt fanns även handskrivna lappar som berättade dess historia.

”Brodyren köpt på ”Kärringrunda” i Västergötland 1970. Kunde vara bra att ha, tänkte jag då. Nu 2020 var den bra att ha!”

Mycket riktigt blev bland annat denna brodyr något väldigt bra att ha under 2020. Projektet gav Bodil en meningsfull sysselsättning under årets mörkaste dagar, fina julklappar till nära och kära från dem som köpte produkten, och en fin gåva till Svalornas insamling till Indien och Bangladesh, där de också kämpar med pandemins konsekvenser. Projektet bidrog till ett mervärde för alla som det har berört. Tack Bodil!

Bodil har haft ett livslångt engagemang i Svalorna, ända sedan hon åkte ut till Indien som volontär under tidigt 60-tal. Det är eldsjälar som Bodil som för Svalorna vidare i historian. Tillsammans är vi starka och tillsammans kommer vi ta oss ur detta ännu starkare.

Text och Foto: Louis Eberstål