Axel och Olle är Svalornas yngsta initiativtagare – “Alla kan göra något!”

Det är tack vare engagerade medmänniskor som Svalornas arbete för mänskliga rättigheter har kunnat fortgå och utvecklas i över 60 år. Vi är  glada att många vill vara med oss i arbetet för en bättre värld. Nyligen fick vi mottaga en gåva av våra hitintills yngsta givare, Olle och Axel, som på eget initiativ jobbat ihop och skänkt pengar till Svalorna. Nu vill de inspirera fler att följa deras exempel.  

 ”Alla kan definitivt göra något. Försök! Om alla gör lite blir det till sist mycket pengar”, säger Olle 10 år och Axel 11 år som precis har avslutat sin första insamling till Svalorna. Under ett par veckor med två intensiva jobbhelger har de fått ihop 1600 kronor som de nu har skänkt till Svalorna. 

Axel (vänster) och Olle (höger) i full gång med trädgårdsarbete hos grannen.

 ”Svalorna vet ju var pengarna behövs bäst, så de får välja vart de ska gå”, säger Olle och Axel när jag frågar var de helst ser att pengarna tar vägen. Men tillägger att de såklart gärna ser att det är barn som får nytta av pengarna, ”så kanske skolor, mat och tak över huvudet för barn”, funderar de vidare. ”Har man ingen utbildning får man inget jobb och då är det svårt i framtiden. Därför måste barnen få hjälp”, resonerar de. 

Olle och Axel tyckte inte att det var så svårt att få ihop pengar. Olle tyckte först att det vara lite pinsamt att ringa på hos folk och fråga efter pant. ”När vi sa att pengarna skulle gå till att hjälpa människor i Indien och Bangladesh tyckte alla att det var bra och ville hjälpa till så då fick vi jättemycket pant”, berättar Axel.  

De hade först tänkt att tjäna pengar till sig själva och skänka en del till Svalorna. När de fick veta hur stor skillnad som pengarna kan göra för människor bestämde de sig för att skänka allt. ”Vi har ju ändå allt vi behöver, säger de. Frånsett att stå utomhus i kylan och skrubba rent utemöbler har de haft kul när de jobbar. ”Vi kommer nog inte att sluta samla in pengar på ett bra tag”.  

Text: Cecilia Jonsson. Foto: Mats Petersson 

Axel och Olle hoppar studsmatta efter en dag av solidaritetsarbete.


Axel och Olles tips för att samla in pengar:  
  • Fråga efter pant
  • Gör tjänster. Det finns alltid en granne som behöver hjälp med något, som tex rensa ogräs. 
  • Fixa en loppis

 

Vill du ha fler tips på hur du kan engagera dig? Läs mer här!