EN VARDAG HOS OSS I PASTAPUR…

Hej från Matilda (Mati) i DDS gänget!
Här i Pastapur, Telangana regionen har vi nu kommit in i vintersäsongen. Detta betyder att temperaturen på dagen ligger runt 30 grader och sjunker så lågt som strax under 20 under natten. Riktigt ruggigt med andra ord. Det är i alla fall vad många här tycker då dem har på sig tjocka hoddietröjor på dagarna. Hur som helst, för att ni ska få en bättre inblick i vad praktikantlivet innebär kommer detta inlägg ta er med på en vanlig vardag med oss här på DDS.

# 7.30
Uppstigning! Jag brukar klämma in en halvtimmes morgonpromenad på den lilla landsvägen utanför vårt hus det första jag gör på morgonen. Eftersom vi för det mesta åker bil under dagen är det skönt att få sträcka på benen innan bilfärden. Trots att vi bor i en liten by är denna redan i full gång vid den här tiden. Våra grannar borstar tänderna, tvättar bilen, läser tidningen och väntar på skolbussen. Efter ett tag kommer vår kära Kumlama som är anställd kock av DDS. Hon lagar maten till både oss och DDS personal i gästhusets kök (huset vi bor i). Vi är så bortskämda med all hennes goda mat. Idag blev det Dosa med tomatchutney samt kaffe till frukost.

Dagens frukost: Dosa med tomatchutney samt kaffe

# 10.00
Runt tio-tiden brukar vi komma igång med våra arbetsuppgifter vilka är olika från dag till dag. Denna morgon var det ”Core Committee-möte” på DDS kontor vilket vi fick vara med på. Närvarande på detta möte var alla verksamhetsansvariga personer för DDS olika sektioner.

Core committee möte på DDS

# 13.00
Vid ett-tiden blev det lunch i kontorets trädgård. Idag fick vi: dahl, hirsroti (bröd), potatis med gurkmeja, ris, spenatröra, yoghurt, DDS friterade hirssnacks samt en liten dessertboll även den baserad på hirs.

Dagens lunch!

# 14.00
På eftermiddagen fick vi åka iväg på fältbesök vilket vi får göra väldigt ofta. Detta tycker vi är jättekul då vi får en tydlig inblick i DDS alla versamheter. Idag bar det iväg till en ekologisk grönsaksgård samt till Anjamma som är fröbevarare. På grönsaksgården odlades det mängder av olika gröder på samma åker (med samodlingsteknik). Dessa gröder innefattade bland annat tre typer av sorghumshirs, flera typer av baljväxter, vete och olika gröna bladväxter som lokalt används till currygrytor trots att dem annars anses som ogräs. Nästa besök tog oss hem till Anjamma som är en av flera fröbanksansvariga inom DDS. Hos Anjamma fick vi sitta ner och beskåda alla hennes olika fröer som hon tar tillvara på. Hon hade flera sorters sorghumhirs, tre olika sorters ris, en mängd olika baljväxter och vete mm. Våra besök dokumenterades noga av DDS Media Trust som filmade allt.

Chandrama (i röd saree) – jordbrukare
Chandrama (i mörkblå saree) – en av flera fröbanksansvariga
Chandrammas odlingar (i röd saree)
Peppade praktikanter på väg till nästa fältbesök!
Anjamma visar oss sin frösamling
Narsamma och Molamma som arbetar på DDS Media Trust

# 17.00
Väl hemma från dagens fältbesök var vi alla helt slut. Många intryck tär på krafterna helt enkelt. Därför kokade vi oss lite chai, vilket är en konst i sig som vi nu börjar bemästra. På eftermiddagen och kvällen tog vi det lugnt och ägnade oss åt yoga, tvättning av kläder, fick lite besök av grannar samt finslipade en rapport till Svalorna.

# 20.00
Middagen blev en tallrik med Pergu chutney (yoghurtbaserad sås), hirs och tomatblandat ris, Mungak curry (spenat och linsröra), Dondakai curry (stekta djungelgurkor med mycket chili), samt Mungak sambar (grön dahl-soppa). Trots att våra smaklökar börjar vänja sig vid all chili som vi äter så är det inte riktigt samma sak med våra magar som har reagerat lite olika (jag låter resten vara osagt…..).

Vår kära Kumlama i köket
Dagens middag

# 21.00
Sist på kvällen blev det ett avsnitt av Game of Thrones vilket jag och Natalie unnar oss lite då och då.

# 23.00
Läggdags

Tack för mig!
/Matilda Strand