LIVET I EN BY MED ÖVER EN MILJON INVÅNARE

Tiden flyger iväg och en månad har redan passerat sedan jag och min praktikantkollega Felicia kom till Madurai, en plats som vi närmast skulle kalla en storstad med sina en och en halv miljon invånare, men som i indiska mått endast klassas som en stor by. Som väntat kännetecknas livet i vår ”by” av många intryck i form av ljud och rörelse, och tacksamheten till vårt boende bortom de livliga gatorna växter sig allt starkare för varje dag. Mycket tid spenderas på vår terrass där varken den indiska trafiken, gatuförsäljare eller solens varma strålar kan komma åt oss. Där samlar vi krafter inför den stundande dagen på kontoret eller njuter av ledighet i lugn och ro, eller ja, i alla fall tills dess att sopbilen, glassbilen eller någon annan försäljare åker förbi på gatan med högtalarna på högsta volym, för då är stillheten plötsligt som bortblåst. 

Färgglada scener och växtlighet skymtar bakom gallret på vår mysiga terass.

Med hjälp av Svalornas partnerorganisation Evidence har vi fått en allt större inblick i problematiken som stavas KASTDISKRIMINERING och som ständigt kretsar i samhället. Det är något som vi ”turister” inte kan se med blotta ögat, men som finns där, djupt rotade i både historiska och samtida strukturer. Berättelser om Daliter som diskrimineras för sin kasttillhörighet, utestängs från viktiga samhällsfunktioner och nekas uppfyllandet av sina mänskliga rättigheter, har plötsligt blivit en del av vår vardag. Människor i alla åldrar berövas den fundamentala rätten att leva som ett resultat av de hedersmord och andra grymheter som återkommande präglar Daliternas vardag. Nu blir allt så påtagligt och det är värdefull erfarenhet som inhämtas från den svåra men sanna verkligheten.

Evidence arbetar med juridiskt stöd till daliter som fallit offer för våld och diskriminering och bedriver påverkansarbete gentemot media och andra samhällsaktörer för att uppmärksamma kastdiskriminering och hedervåld. Med tanke på de frågor som Evidence hanterar har våra möjligheter till lokala fältbesök varit begränsad men den här veckan fick vi möjlighet att besöka en Dalit-koloni strax utanför Madurai. Där genomförde Evidence medarbetare tillsammans med en grupp lokalbor en pilotstudie för ett nytt arbetssätt för att identifiera ojämlikheter, där de kartlade olika gruppers tillgänglighet till olika samhällsfunktioner och eventuell diskriminering som förekommer i området. En intressant dag som gav oss en inblick i bybornas vardag och de utmaningar de möter.

En färgstark kvinna som deltog i pilotstudien och i bakgrunden syns övriga deltagare.
Dagen avslutades med en rundtur i Dalit-kolonin.

En helg fick vi också chansen att omge oss av färgglada och livskraftiga kvinnor med en vilja att förändra livet för utsatta medmänniskor. De deltog alla i Evidence Capacity Building Program, där de tillsammans fick lära sig mer om, och diskutera, mänskliga rättigheter utifrån deras egna sammanhang och förutsättningar- som både kvinna och Dalit. Evidence arbete i kombination med dessa kvinnors vilja att förändra ingav hopp inför framtiden. De företräder de goda krafterna som kämpar för rättvisa i dagens Tamil Nadu och som strävar efter mänskliga rättigheter- för alla. Vi hoppas på fler sådana möten under vår vistelse här, och vem vet, kanske får ni höra mer om det en annan gång.

Under Evidence Capacity Building Program fick kvinnorna bland annat delta i en övning där de diskuterade mänskliga rättigheter utifrån olika påståenden.

Soliga hälsningar!

/Andrea