Klimatsmart på flaska

Vi blinkade och plötsligt har halva tiden gått!

Under de senaste två månaderna har vi jobbat på att göra oss hemmastadda i Kotagiri. Vi har hittat favoritbutiker och maträtter och lärt oss hålla oss undan Gaurer. Självklart har vi även hållit fast vid fina gamla svenska traditioner med en riktig mellokväll! I sällskap av frukttallrik och choklad hejade vi på Loreen till vinst, även om vi alla nynnade på Nordman i flera dagar efteråt. Mysig kväll i vårt nya hem!

Frukt och choklad från marknadsstånd i närheten av där vi bor är starkt rekommenderat som mello-snacks!

Någonting som kräver mer tankekraft här än vad vi är vana vid är vatten. Det går inte att dricka kranvattnet, utan det måste kokas och filtreras. Vår vardagsträning ligger i att släpa med oss 10-litersdunkar från hörnbutiken några hundra meter bort. Men ska du ut på utflykt gäller det att ha din fyllda vattenflaska med dig. Vanliga PET-flaskor är nämligen förbjudna.

Ett av ca 100 försök att fota av en plastförbudsskylt från rullande bil.

Varför är plast förbjudet? 19 olika typer av plastprodukter förbjöds i Nilgiris 2018 för att motverka avfall i naturen. Inom ramen för förbudet faller plastflaskor (men bara små, dunkar går fortfarande bra), plasttallrikar och bestick, plastpåsar samt diverse andra föremål. Istället använder man papperspåsar, bambutallrikar, bananlöv och glasflaskor. Det finns även vattenautomater lite varstans.

Dosa med vegetarisk ”gravy” och kokoschutney serverat på bananblad.

Allt som allt ett beundransvärt initiativ som verkar ha fungerat ganska bra, förutom att vi ibland haft svårt att förstå exakt var gränsen mellan tillåten och otillåten plasts går. Om inte annat är det ett bevis på att vill man så kan man. Frustrationen i att inte kunna köpa en flaska vatten på stan vägs ju självklart upp av att det är en flaska mindre i den underbart vackra men känsliga naturen runtomkring oss! Nilgiri Biosphere Reserve är ett så kallat biodiversity hotspot, med över 1500 växtarter som inte existerar någon annanstans. Därför känns det extra viktigt att minska mängden plast som letar sig ut ur soptunnorna.

Utsikten från vår dagliga promenad till jobbet. En daglig påminnelse om vad plastförbudet är till för att skydda!

Jag hoppas att ni riktigt njuter av ert nästa glas kranvatten, det är ju också ett bra sätt att spara plast på!

//Anna