Frågesport: Gissa Kryddan!

Under vår tid på praktik här i Indien har vi fått möjlighet att följa med på flertalet fältbesök. Det fina med att vara med en organisation som DDS som arbetar med jordbruksfrågor och samtidigt i ett land med väldigt annorlunda klimat jämfört med Sverige, är att vi fått lära oss om hur alla de där importerade frukterna, kryddorna och varorna verkligen produceras och växer. Att veta var ens mat kommer ifrån och hur processen att framställa den har gått till är en central aspekt för att återkoppla med maten vi äter och kanske både uppskatta mer och slänga mindre. Det är därför både roligt och lärorikt att få vara på en plats där kryddpåsarnas innehåll som vi bara hittar på butikshyllan hemma i Sverige kan ses i sitt naturliga och ursprungliga tillstånd.

Jag tänkte därför ta med er läsare på den lilla kunskapsresa som vi har fått göra här i Indien. Jag introducerar därför frågesporten ”Gissa kryddan!”. Tv-program baserat på frågesport är ju väldigt populärt, speciellt på fredagskvällar på SVT, så varför inte värma upp med detta lilla quiz?

Svaren hittar ni längst ner i inlägget.

Krydda nr 1:

img_9112Ledtråd: Används som smaksättare till ett bakverk som står högt upp på listan över svenskt fika som efterlängtas av undertecknad. Kryddan används även mycket här i Indien till just sötsaker.

Krydda nr 2:

img_9113 Ledtråd: Används i stor utsträckning i olika currys här i Indien, men i Sverige kanske de flesta förknippar denna krydda med onda fingrar i och med julstök.

Krydda nr 3:

img_9105Ledtråd: Används nästan dagligen i den svenska matlagningen. En av två som tillsätts efter avsmakning.

 

Missa inte nästa veckas frågesport med temat ”Gissa grödan!”

 

 

 Rätta svar: Nr 1: Kardemumma, Nr 2: Nejlika, Nr 3: Svartpeppar