Festivalvecka!

Förra veckan var det stor festivalvecka här i Telangana och vår handledare Suresh tog med oss på en hel massa festligheter. Här kommer ett litet axplock!

Veckan inleddes med Bhatukamma, som är en högtid enbart för kvinnor. Normalt sett släpps män inte ens in på festivalområdet. Vid den här högtiden dyrkas gudinnan Maha Gauri, ”Life Giver”, och folk lägger flera dagar på att göra stora, färgglada blomsterarrangemang till hennes ära. Tillsammans tågar man till platsen för firandet där alla får ställa fram sina kreationer. Sedan skall det tävlas om det finaste blomsterarrangemanget, där vinnaren får 5000 rupies. Bara blommor med medicinska egenskaper används, bland annat marigold, som är en potent antiseptisk ört.

Ett av de vackra blomsterarrangemangen. Foto: Kajsa Sennemark Aldman

Ett av de vackra blomsterarrangemangen. Foto: Kajsa Sennemark Aldman

Och sedan kom det bästa… DANSEN! Vi dansade i flera timmar, tills vi var helt svettiga och var tvungna att sätta oss ner. Otroligt vackert att se alla festklädda kvinnor i saris dansa runt till väl inövad koreografi, som även involverade någon typ av träpinnar.

Bhatukamma firades i Zaheerabad av hundratals festklädda kvinnor. Foto: Caroline Nordvall

Bhatukamma firades i Zaheerabad av hundratals festklädda kvinnor. Foto: Caroline Nordvall


Under vår vilopaus flockades det en hel barnaskara runt oss som alla ville veta vad vi hette och vart vi kom ifrån. Mysigt, men ovant på samma gång med all uppståndelsen. Det är rätt intensivt att alltid stå i centrum för all uppmärksamhet. När vi kom fram till firandet välkomnade exemplevis arrangören ”The special Swedish guests” och vi fick komma upp på scenen och presentera oss. Det är lite VIP-känsla över det hela, och vi är långt ifrån bekväma i alla situationer, men det är bara att ta det för vad det är.

Foto: Privat

Några av våra nyfunna vänner 🙂 Foto: Privat

Parallellt med Bhatukamma, som enbart firas i Telangana, firades även den nationella högtiden Dussehra. Det är en högtid för att bringa lycka och välgång i livet. Högtiden inleddes redan förra veckan med en ceremoni där det planterades gröna växter som vattnades framför gudinnan Durga. Därefter pågick firandet i nio dagar. Den sista dagen var vi på en tempelceremoni där en särskild typ av blad välsignades, så att de ”blev” till guld. Därefter samlades alla utanför templet, där en gigantisk demon kallad Mahishasura hade byggts upp (hela historien är ganska omfattande och vi ska inte bli långrandiga, men ni kan läsa allt om denna hinduiska tradition här). Det hela slutade med en fyrverkerishow, dansande ormar (ej levande!) som sprutade eld och till slut sprängdes demonen i tusen bitar så att hela marken skakade. Det var en ordentlig smäll och vi blev lite chockade, med tanke på alla barn som fanns runtomkring. De verkade å andra sidan bara ha jätteroligt. 🙂

Samma dag genomfördes även en ”puja” (ceremoni) här på kontoret där allt arbetsrelaterat välsignades, och där bilar och motorcyklar pryddes med blommor och färg. Pumpor och kokosnötter krossades och en brahmin genomförde en ceremoni på sanskrit.

Foto: Caroline Nordvall

En bil utsmyckad inför pujan på DDS:s kontor. Foto: Caroline Nordvall

Foto: Caroline Nordvall

Bilarna pryddes med färg och blommor, och många traditionella soltecken målades. Foto: Caroline Nordvall


Sista dagen på Dussehra bytte alla de välsignade bladen med varandra och gjorde en namaste-gest för att bringa lycka till varandras familjer. DDS:s verksamhetsledare Sateesh sa även att man under denna dag bortser från eventuella konflikter med människor och är snälla mot varandra. En väldigt fin tradition, tycker vi!

Kramar från Kajsa och Caroline