En enkel kopp té?

Vilken dryck dricks det mest av i världen efter vatten?

Ett tips på vägen är att drycken dricks mycket i just Indien. Ja, rätt gissat nämligen chai eller té. Té användes först i Kina som ett läkemedel och sedan som en allmän dryck. I och med att drycken introducerades till handelsmän som kom till Kina spreds drycken till Europa och andra delar av världen. På 1600-talet introducerade britterna teet i Indien för att kunna tävla med Kina och därmed göra så att Kina inte mera skulle ha monopol på té handeln. Det var ingen lätt process att hämta in det kinesiska teet till landet eftersom det kinesiska teet inte växte bra i Indien. Senare upptäcktes dock att olika stammar länge hade använt sig av olika té sorter som passade det indiska klimatet. Genom att använda sig av kinesiska odlingsmetoder började den indiska té industrin ta fart och speciellt känt blev té områden som t.ex. Assam och Darjeeling.
Varför skriver jag om just té i detta inlägg? Under den tid som jag spenderat som praktikant i Indien är jag överraskad över hur mycket tea dust* som dricks i landet och hur otroligt svårt det är att hitta teblad. Varför ser situationen ut som den gör, Indien är ändå en av de största té producenterna i världen? Beror det på att té bladen till största delen exporteras? Kan den stora exporten bero på att exploateringen av naturresurser och arbetskraft som inleddes i och med kolonialiseringen även fortsätter idag? Vad har té industrin för effekter på miljön och hur ser arbetsvillkoren ut för se som jobbar på teplantagerna?
Utan att vidare teorisera om varför det just dricks mest tea dust i landet, så betyder chai stunderna mycket för indierna. Vart man än går blir man erbjuden en liten kopp chai med starkt svart té samt mycket mjölk och socker. Té stunderna klockan 11 och 16 på kontoret har blivit lika viktiga för mig som fika stunderna hemma i Sverige, dvs. något som jag ser framemot varje dag!

SDC12482
*tea dust är en restprodukt som produceras då man valt ut de teblad som är hela (och av bra kvalitet) från de som är söndriga.