Place To Bee och Slow Food-rörelsen i Nilgiribergen

I Ooty, en av de tre lite större städer i Nilgiribergen ca. 29 km från Kotagiri, hittar du den omtalade restaurangen och bimuséet Place To Bee. Place To Bee är ett initiativ som vuxit fram ur Last Forest Enterprises, som inkuberats av Keystone Foundation. Tidigare användes lokalen till ett bimuseum, med syfte att upplysa om bins viktiga roll som pollinatörer och upprätthållare av biologisk mångfald. År 2015 gjordes lokalen om till en mycket populär restaurang, och bimuséet står kvar! Här kan du alltså njuta av en härlig pizza samtidigt som du får lära dig massor om bin. Syftet med restaurangen är, förutom att servera fantastiskt god mat, att uppmuntra gästerna att konsumera närodlat och omsorgsfullt hemlagad mat av kvalitetsrika råvaror. Principerna som restaurangen bygger på är grundade i den så kallade Slow Food-rörelsen.

Slow food-rörelsen är ett globalt initiativ som fokuserar på att uppmuntra folk att sluta äta snabbmat, och istället ta sig tid att förbereda och äta mat gjord på lokala råvaror. Fokus ligger inte bara på att främja en mer näringsrik kost utan också på att bevara kultur och arv relaterat till mat som kan riskeras att gå förlorad till följd av globala snabbmatskedjor. ”Slow Food” står i motsats till ”snabbmat” på fler än ett sätt. Enligt Aritra Bose, en av grundarna till Place To Bee, startades Slow Food-rörelsen som en motreakation på den första McDonald’s-restaurangen som öppnades i Italien på 80-talet, något som då betraktades som ett hot mot inhemska mattraditioner. Rörelsen inleddes 1989, till stor del i syfte att motverka snabba matkonsumtionsvanor och istället äta mer traditionell mat. Sedan dess har rörelsen expanderat i hög takt.

Place To Bee serverar därför italiensk mat för att hedra rörelsen, med en fusion av indiska maträtter. Till exempel kan du hitta pizza med paneer på, eller de fantastiska kati rollsen från Kolkata. Precis intill restaurangen finns en trädgård där grönsaker som används i maträtterna odlas i sann Slow Food-anda, bland annat broccoli, kryddor, aubergine och bönor. De produkter som inte går att finna i trädgården inhandlas på den lokala marknaden – där alla råvaror är producerade i regionen och på ett schysst sätt.

Broccoli som odlas precis intill Place To Bee

Under vår praktikantperiod har vi praktikanter på Keystone Foundation besökt Place To Be många gånger, inte bara för att njuta av en god pizza, men också för att dokumentera arbetet på restaurangen till webbsidan och sociala medier. Vi har även fått laga vår egen pizza!

Jag med min nybakade pizza

/ Olivia, praktikant på Last Forest Enterprises (Keystone Foundation)