Skördefestivalen Pongal på Kolunji

Hej från Kudumbam!

Jag tänkte ta med er ett par veckor tillbaka i tiden för att berätta om skördefestivalen Pongal som vi hade turen att få fira med kollegor, kollegors familj och vänner! 

Pongal är en hinduisk tradition som firas i framförallt delstaten Tamil Nadu. Det är också starten för den hinduiska skördemånaden Thai. Under Pongal firar man första skörden och är namnet på den maträtt man traditionellt tillagar under festligheterna; ris och linser kokt i mjölk, ingefära, kardemumma, cashewnötter och ghee. Det smakar som en väldigt söt risgrynsgröt. Pongal firas i fyra dagar och i år firar man solen den 15e januari, djuren den 16e och bönderna den 17e. 

Festmåltiden bestod av två olika sorters pongal, stekta grönsaker & kikärtor samt banan.

Hela kontoret med respektive familjer, åkte på morgonen under Pongals första dag, tillsammans från staden Trichy till landsbygden och Kolunji Ecological Farm som är Kudumbams utbildningsgård i ekologisk odling. I två fullastade bussar tutade vi oss fram på de trafikerade stadsvägarna och vidare på de skumpiga landsvägarna, förbi ett flertal traktorer. När vi rullade in på Kolunji var feststämningen i full gång. De sista förberedelserna var igång och alla hjälptes åt att pynta gården, ställa i ordning stolar och testa mikrofonerna. Det strömmade ut tamilsk musik ur högtalarna och vi gick in i ett av rummen för att byta om till traditionella saree. 

Feststämning på Kolunji Ecological Farm.
Två glada praktikanter, jag och Klara, klädda i traditionella sarees.

I närheten av kök och matsal hade en station gjorts i ordning för tillagandet av tre sorters pongal i dekorerade lerkärl. I ett av kärlen tillagades pongal med socker utvunnet från sockerrör på traditionellt vis, i ett annat pongal med vitt socker och i ett tredje med med kokos. Det placerades meterlånga sockerrör som en hydda runt om kärlen och alla som ville fick rituellt röra runt i grytan. Tillagat och klart bjöds först korna på de tre olika pongal och resten sparades till alla firande gäster som var i full gång att tävla i olika grenar på en annan del av gården. 

Pongal tillagas i dekorerade kärl.

Det tävlades det i allt från dragkamp till dansstopp. I en gren fick de yngsta barnen tävla i att så snabbt som möjligt fylla händerna med vatten och springa bort till en tom glasflaska som skulle fyllas helt. En variant av fenomenet piñata engagerande små som stora när de ögonförbunda deltagarna skulle försöka slå ner en svävande lerkruka med en lång pinne. Det bjöds även på uppträdanden när några män fäktades och utförde diverse akrobatiska rörelser med brinnande pinnar och när både flickor och pojkar hade på dansuppvisning. När förmiddagens sista dansuppvisning, med ett tillskott av en förvirrad praktikant *räcker upp en hand*, avlutats åt vi en festmåltid till lunch. Olika sorters pongal, grönsaksgrytor och frukt avnjöts i den svala matsalen. 

Vem kan blåsa hål på ballongen först?
Fäktningsuppvisning!
Vår kollega Lalitha i full färd mot piñatan, ett dekorerat kärl.

Efter lunch var det dags för barn och ungdomar att få presenter av Kudumbam. Skolmaterial, nya finkläder och skor hade inhandlats och resultatet blev en hel drös med glada barn. Efter presentutdelning var det dags för utdelning av priser till de som vunnit under förmiddagens tävlingar. Bland publiken tuggades det på sockerrör mellan applåderna. 

Det var ett trött, mätt och glatt gäng som återvände till Trichy senare på eftermiddagen. Tack så mycket Kudumbam för att vi fick fira Pongal med er! 

/Elin