The Madurai Experience

Del III: Festivalfirande på Evidence.

I fredags tjuvstartade vi lite och firade Pongal en dag för tidigt tillsammans med våra kollegor på kontoret. Pongal är en skördefestival som firas i mitten av januari här i delstaten Tamil Nadu. Det är i januari som viktiga råvaror som spannmål och sockerrör skördas. För många här är Pongal den viktigaste och mest populära hinduiska högtiden och under festivalen tackar människan naturen.

Dagen inleddes med att smycka ingången till kontoret med färgat kalkpulver i traditionella mönster kallade kolam. Detta är ett sätt att hälsa besökare välkomna.

När vi kom på morgonen var kollegorna Meenakshi, Rani och Andal i full gång med att göra kolams.

Vi följde med två andra kollegor till en lokal marknad för lite pongalshopping. Ingredienser till själva pongal (gröt), diverse offergåvor och växter för utsmyckning stod på listan. Ingången till kontoret skulle traditionsenligt smyckas med sockerrör och blomster och på ett offerbord skulle bland annat kokosnötter, bananer och rökelse placeras på palmblad.

Det var viktigt att vi kom tillbaka med precis allt som stod på listan. 

Sedan va det dags att koka pongal – en gröt som främst består av ris, mjölk och socker och som serveras med nötter och russin.

image

Kollegorna Iyyammal, Rani och Meenakshi hjälps åt att laga pongal medan vi andra hejar på.

En dag som denna är det dessutom kutym att bära traditionell klädsel. Kvinnor bär med fördel Sari och män Dothi eller Lungi – ett vitt tygstycke som lindas om underkroppen.

image

Haruna, jag, Rani och Meenakshi iklädda Sari dagen till ära.

Efter att gröten kokat över var det dags för en kortare puja (böneritual) följt av att pongalgröten skulle ätas i. Vi avslutade vårt firande med en gemensam lunch innan det var dags att stänga kontoret för helgen och det riktiga firandet.