World Toilet Day – ”Where does our poo go?”

Vi har varit i Coimbatore, som ligger 2,5 timmar från Kotagiri, och dokumenterat Keystones aktiviteter kring World Toilet Day. World Toilet Day initierades av FN eftersom det fanns ett behov att uppmärksamma och hantera sanitationskriser globalt. För miljarder människor runt om i världen är sanitationssystem ineffektiva eller rent ut sagt icke-befintliga, och avföringen hamnar rätt ut i naturen som i sin tur sprider sjukdomar och påverkar människors hälsa. Det är även något som Keystone jobbar med i projektet TNUSSP – Tamil Nadu Urban Sanitation Programme, tillsammans med organisationerna Gramalaya och CDD Society. TNUSSP, som  leds av det indiska institutet för mänskliga bosättningar (IIHS), har fått i uppdrag att genomföra programmet via Technical Support Units (TSU) på stat- och stadsnivå.

Enligt statistik från FN har 60 % av världens befolkning – 4,5 miljoner människor – ingen toalett hemma eller har en som inte hanterar avfallsprodukter på ett säkert sätt. Globalt strömmar 80% av avloppsvattnet från samhället tillbaka till ekosystemet utan att ha behandlas eller återanvänts.

REDDSC_0470

Några i publiken tog initiativet och hämtade trummor. På bilden ser ni även Miller Ashok från Keystone utklädd till Kakka-man

Årets tema var Wastewater med huvudfrågan ”Where does our poo go?”. Keystone anordnade, tillsammans med andra organisationer, bland annat filmvisningar på en storbildsskärm som satt på en bil och åkte runt till olika platser i staden för att informera samt upplysa lokalbefolkningen om problemet. Samtidigt som filmen visades dansade två från Keystones personal runt i utklädnader och var ”Kakka-men”. Kakka betyder bajs på Tamil, som är det lokala språket här i staten Tamil Nadu. Det var andra året som Keystone tog detta initiativ att sprida budskap om sanitationsfrågor under World Toilet Day.

REDDSC_0583

Det dansades med World Toilet Day-kepsar på huvudet

Dagen slutade med dans, trummor och skitiga fötter. När vi satte oss i bilen hem efter ett lyckat evenemang fylldes baksätet av skratt och småprat. I takt med att vi långsamt började leta oss upp mot bergen på slingriga vägar somnade vi av utmattning och med utökad kunskap om bajshantering.

Text: Jenny Svensson