Deccan Development Society
Deccan Development Society (DDS) är belägna i distriktet Medak i centrala Indien och arbetar för några av landets allra fattigaste: kvinnor, främst daliter, bosatta på landsbygden. I bysamhällen organiseras kvinnliga nätverk, som tillsammans arbetar aktivt för att förbättra sin levnadsstandard. En del av detta arbete innebär att uppmärksamma problematiken från den lokala nivån till den nationella. Att stärka landsbygdsbefolkningens tillgång och kontroll över naturresurser, samt öka möjligheten till självbestämmande, utgör ryggraden i DDS arbete. För kvinnor är dessa frågor av stor vikt i arbetet för ökad jämställdhet.
MINI-nätverket (Millet Network of India) är ett initiativ av DDS, som idag utvecklats till en allians av 14 partnerorganisationer som tillsammans jobbar med att sprida kunskap kring fördelarna med att odla traditionella grödor. I centrum av den traditionella odlingen står hirs – en gröda som är näringsrik, går att odla även i den minst bördiga jorden och som även klarar av svåra väderförhållanden – ett utbrett problem till följd av klimatförändringarna. Genom sitt arbete främjar MINI att makten över matproduktion och försörjning hamnar i de fattiga och marginaliserades egna händer.
Viktiga framsteg under 2022
Under året har DDS fortsatt att sprida vikten av att odla hirs - som är en traditionell näringsrik gröda, som går att odla i den minst bördiga jorden och som även klarar av svåra väderförhållanden. Genom att dela ut traditionella recept, etablera fröbanker och stötta bönder i bearbetning av hirs har konsumtionen av grödan ökat på hushållsnivå.
447 kvinnliga jordbrukare började odla hirs genom stödet från DDS. Bönderna fick bland annat stöd för markberedningar per tunnland så som med plöjning, jordbearbetning och ogräsrensning.
MINI-nätverket har tillsammans med sina samarbetspartners i Indien kunnat nå ut till en större målgrupp genom att sprida sitt budskap på olika sociala medier-plattformar. Detta har möjliggjort att fler människor fått tillgång till utbildning om ekologiskt jordbruk som inte skadar naturen och som kan stå emot klimatkrisen.
Samarbetet med Svalorna
DDS samarbetar tillsammans med Svalorna inom ett projekt i vilket man arbetar för hållbar och säker försörjning. Inom projektet arbetar man aktivt med att gynna ett hållbart jordbruk samt att utveckla fröbanker för att gynna biodiversiteten. Kvinnors rättigheter lyfts särskilt inom projektet, där man arbetar för att sprida kunskap om kvinnliga jordbrukares rättigheter samt stötta människor i processen för att utkräva dem genom demokratiskt deltagande. Man arbetar även med lobbying och påverkansarbete kring hirs och för att sätta det biodiversifierade jordbruket i centrum i Indiens jordbrukspolitik.
DDS arbetar även mycket med informationsspridning och deltar ofta på kulturella evenemang för att öka medvetenheten och kunskapen om sambandet mellan hirs, näring och hälsa. Där arbetar man också aktivt för att starta och stärka jordbruksföreningar, kooperativ och ”Millet Sisters” nätverk.
"Om fler kvinnor får samma möjligheter som jag, kan vi åstadkomma mycket"
Chandramma är dalit, det vill säga kastlös. Som yngst i en syskonskara om sex barn hade hon ingen möjlighet att gå i skolan och redan i ung ålder giftes hon bort. Hon blev tidigt änka och har sedan dess haft svårt att försörja sina fyra små barn.
Genom Deccan Development Society (DDS), en av Svalornas partnerorganisationer, har Chandramma fått kunskap om sina rättigheter och utbildats till att bli hirsbonde. Idag är hon stolt ägare av 10 hektar mark där hon odlar hirs, ett näringsrikt sädesslag, och är dessutom ansvarig för en fröbank i sin by.
Genom utbildning och ökad kunskap om odling kan kvinnor, likt Chandramma, ta kontroll över matproduktionen i hushållet och kan samtidigt säkerställa tillgången till pengar, för vilken hon annars skulle vara beroende av en man.