Svalornas partnerorganisation DDS prisas av FN

Svalornas Indiska parterorganisation Deccan Development Society (DDS) är en av årets vinnare av UNDP:s Equator Prize. DDS prisas för sitt hållbara arbete med matsuveränitet för daliter och urfolk och för sitt tydliga fokus på kvinnliga bönders rättigheter.

Idag presenterades vinnarna av Equator Prize 2019, där urfolk och lokala gräsrotsorganisationer prisas för sitt arbete med att minska fattigdom genom hållbara innovativa arbetsmetoder som främjar biodiversitet och motverkar klimatförändringarna. Svalornas Indiska partnerorganisation Deccan Development Society är en av 22 vinnare som valts ut bland totalt 847 nominerade organisationer från 127 länder.

Vinnarna av priset som årligen ges ut av The Equator Initiativ, en del av FN:s utvecklingsprogram (UNDP), utses av en självständig internationell jury med uppdraget att utse lokala projekt som kan fungera som en modell för andra att ta efter och skala upp.

DDS har utmärkt sig med sitt arbete för matsuveränitet genom att stärka urfolk och daliter via hållbart jordbruksmetoder och med sitt tydliga fokus på kvinnoledda bondegrupper och lokala gemensamma fröbanker.

Svalornas verksamhetsledare Carolina Ehrnrooth kommenterar den glada nyheten så här:
– Vi på Svalorna är väldigt glada av att DDS får den uppmärksamhet och det tillkännagivande de förtjänar för sitt viktiga arbete. Förhoppningsvis kan priset uppmärksamma fler på att att små lokala gräsrotsorganistioner kan ha viktig kunskap vi alla behöver ta till oss, inte minst för att tackla klimatförändringarna.

Läs mer om Deccan Development Society här

Länk till artikel på UNDP:s hemsida (engelska)

Samtliga vinnare av Equator Prize 2019 (engelska)