Amudhavallis hirs-snacks vände katastrof till succé

Text och foto: Johanna Plöen

Coronapandemin kom att lamslå ett flertal områden runt om i den indiska delstaten Tamil Nadu. Den indiska regeringens beslut om strikta lockdowns slog hårt och tvingade folk att stanna inomhus. Som ett resultat drevs många företagare till konkurs och flera påbörjade jakten efter alternativa inkomstkällor. En som drabbades hårt av pandemins konsekvenser är den 32-åriga affärskvinnan Amudhavalli. Efter ett år av ihärdigt kämpande tvingades hon, mitt under den brinnande pandemin, att lägga ner sin mataffär och leta efter alternativa jobb för att försäkra sig om att hon och sin man skulle ha mat på bordet.

I sitt sökande efter alternativa inkomstkällor blev Amudhavalli medlem i Svalornas partnerorganisation Women’s Collective i hopp om att få stöd och assistans. Organisationen tog fasta på Amudhavalli tidigare erfarenheter att driva företag och gav henne det stöd hon behövde för att påbörja ett nytt företag som även skulle fungera under pandemi-tider. Eftersom Women’s Collective jobbar med att öka medvetenheten kring fördelarna med hirs, utmynnade affärsidén i att främja grödan genom att baka och sälja hälsosamma snacks gjorda på hirs. Med sin näringsrika sammansättning har hirs flera hälsofördelar. Grödan har nämligen högt fiberinnehåll, är glutenfritt, har lågt glykemiskt index och är fullproppad av antioxidanter. Konsumtionen av hirs har dessutom påvisats minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Grödan bidrar även till förebyggande av typ 2-diabetes på grund av dess betydande nivåer av magnesium. Magnesium är en viktig mineral som hjälper till att öka effektiviteten hos insulin genom att producera enzymer som bryter ner kolhydrater, vilket hanterar insulinets funktion. Dessutom är grödan en bra källa till protein, fiber, vitaminer och mineraler. Dessa fördelar är något som Amudhavalli aktivt sprider och hon menar att det ligger till grund för hennes framgång. Idag blomstrar Amudhavallis företag och hon har lyckats anställa fem medarbetare som hon generöst delar vinsten med. Hennes framgång är ett levande bevis på kraften i hirs och dess hälsofördelar. Men Amudhavalli stannar inte där – hon har ambitiösa planer för framtiden. Företaget är redo att expandera och hon tar nu sikte på att anta den digitala världen. Genom att expandera verksamheten online öppnar Amudhavalli upp möjligheten att nå ännu fler människor och sprida kunskapen om hirsets fördelar.

Amudhavalli med sina fyra anställda.

Amudhavallis berättelse är inspirerande på många sätt. Som en Dalitkvinna och entreprenör representerar hon uthållighet och beslutsamhet genom att bryta igenom samhällets barriärer och skapa sin egen framgångsväg. Amudhavallis resa är ett strålande exempel på hur individer kan övervinna motgångar och skapa positiv förändring. Genom att främja odling och konsumtion av hirs prioriterar hon inte bara välmåendet i sin gemenskap utan bidrar även till hållbara jordbruksmetoder. Hennes insatser sammanfaller med den ökande globala medvetenheten om behovet av näringsrika och klimatbeständiga grödor. Hirs har nämligen flera klimatfördelar genom lågt behov av vatten och gödsel, dessutom kan hirs odlas i svåra förhållanden. Alltså kan vi, genom att odla hirs, minska vattenanvändningen samt koldioxidutsläppen och samtidigt främja hållbara jordbruksmetoder. Detta gör hirs till en miljövänlig gröda som kan bidra till att bekämpa klimatförändringarna och främja hållbart jordbruk. Dessutom visar Amudhavalli genom sin entreprenörsanda på potentialen för ekonomiskt oberoende bland marginaliserade samhällen. Jordbrukande dalitkvinnor i Indien möter stora utmaningar på grund av kast och kön där diskrimineringen och marginaliseringen ofta begränsar deras tillgång till resurser som utbildning och mark. Odling av hirs kan dock ge dessa kvinnor självständighet och självförsörjning eftersom det kan generera ekonomiskt oberoende och självförsörjning.

Delta i FN:s globala kockutmaning!

Vi är stolta över att kunna sprida Amudhavallis engagemang och passion för hirs och vill uppmana fler att upptäcka grödans alla fördelar. Med Amudhavallis historia och framgång som drivkraft, har vi valt att ta del i FN:s globala kockutmaning och uppmuntrar er att göra detsamma! FN har dedikerat 2023 till "The Year of Millets" och nu har du möjligheten att ta del av deras globala kockutmaning. Det är dags att ta upp kniven, ta fram dina bästa recept och utforska den otroliga smakvärlden av hirs! Genom att delta i FN:s globala utmaning kan du inte bara upptäcka nya kulinariska möjligheter och skapa fantastiska smakupplevelser, utan också göra en positiv skillnad. Visa upp dina kulinariska färdigheter och bidra till att sprida medvetenhet om fördelarna med hirs. Du kan vara en del av den globala rörelsen som främjar hållbarhet, hälsa och en mer balanserad livsstil. Vi har deltagit i utmaningen och på Svalornas Instagram har vi delat härliga recept där du kan ta del av inspirerande rätter och samtidigt få värdefull information om hirs. Gå även in på utmaningens hashtag, #IYM2023, för att inspireras till vilket recept just du vill prova!

Fanny och Johanna, tidigare praktikanter hos Women’s Collective