Bangladesh Resource Centre for Indigenous Knowledge

Bangladesh Resource Centre for Indigenous Knowledge (BARCIK) grundades för att främja och presentera betydelsen av lokal och inhemsk kunskap i hanterandet av naturresurser och inom olika utvecklingsprocesser. Idag sträcker sig organisationens verksamhet över fem olika distrikt i Bangladesh. BARCIK:s arbete utgår från den lokala expertisen som finns och menar på att inhemska metoder och kunskaper kan vara nyckeln i att driva all utveckling framåt. Organisationen mobiliserar landlösa, småbrukare och urfolk och stöttar dem i att utkräva sina rättigheter och göra anspråk på det som de är berättigade till. Genom att skapa starka och självständiga organisationer kan människor i sin tur stärka sin egenmakt, sprida kunskap och tillsammans kämpa för ett hållbart samhälle.

Viktiga framsteg under 2022

Medlemmar från bondeorganisationerna har engagerat sig i den statliga stöd- och servicekommittén, vilket har ökat deras inflytande och möjligheter att påverka i det lokala beslutsfattandet.

BARCIK erbjuder sina medlemmar utbildningar i rättigheter och hur de kan gå tillväga för att utkräva dem genom demokratiskt deltagande. Jämfört med tidigare år ökade kunskaperna kring statliga stöd- och servicerelaterade insatser som medlemmarna är berättigade till.

Kvinnors engagemang inom olika statliga program och sektorer har ökat med stöd från BARCIK, vilket har stärkt kvinnors självförtroende och lett till att de framstår som ledare för deras respektive områden.

Om samarbetet med Svalorna

BARCIK driver i samarbete med Svalorna ett projekt som syftar till att stärka landlösa-, små-, och marginaliserade jordbrukares egenmakt och förbättra deras situation på landsbygden. Det görs genom att stödja lokala bondeorganisationer där bönder kan gå samman, stärka och stötta varandra, och få stöd i att kräva sina rättigheter av beslutsfattare och andra viktiga aktörer.

BARCIK tillhandahåller bland annat kapacitetsbyggande utbildningar inom rättigheter och klimatbeständigt jordbruk, driver kampanjer för livsmedelssäkerhet samt utvecklar informationsplattformar för att underlätta sociala rörelser för marginaliserade grupper. Genom att utveckla kollektiva fröbanker, stötta forskning inom adaptiva grödor och hjälpa bönder att välja klimatanpassade grödor arbetar man dessutom med att stärka matsuveräniteten. Kvinnliga jordbrukares rättigheter lyfts specifikt inom projektet, med målet att uppnå ett ökat erkännande av kvinnliga jordbrukare och att stärka deras sociala- och ekonomiska egenmakt.