Nijera Kori
Nijera Kori arbetar med landlösa – en grupp som lever under mycket svåra förhållanden över hela Bangladesh. Organisationen arbetar för att de landlösa själva ska kunna kräva sina rättigheter från institutioner och makthavare. Många av dem som kommer i kontakt med Nijera Kori har aldrig tidigare hört talas om mänskliga rättigheter, än mindre kvinnors rättigheter.
Nijera Kori organiserar grupper som regelbundet träffas för att diskutera olika typer av problem som deltagarna stöter på: utmaningar i sina privatliv såväl som bredare sociala, politiska och ekonomiska problem. Meningen är att stärka medlemmarnas kapacitet så att de kan etablera sina rättigheter och leva ett bättre och mer meningsfullt liv för sig själva och sin gemenskap. Nijera Kori arbetar också med att stärka de landlösa böndernas egna organisationer med målet att de ska bli starka aktörer som verkar långsiktigt och som beslutsfattare måste ta hänsyn till.
En annan viktig fråga som drivs av organisationen är att medlemmarna ska få tillgång till jordbruksmark att leva av och delta i beslutsprocesser som berör dem. Tillsammans jobbar Nijera Kori – som betyder just ’vi gör det själva’ – för att landlösa ska ta sig ur fattigdom, skapa bättre levnadsförhållanden och för ökad jämställdhet.
Viktiga framsteg under 2022
2 483 rörelser organiserades för att protestera mot våld och diskriminering mot kvinnor. Dessa rörelser förhindrade 357 hemgiftsärenden, 156 månggiften, 1 067 fall av våld i hemmet och 290 barnäktenskap.
220 nya landlösa grupper bildades med 4366 medlemmar (2 681 kvinnor och 1 685 män). Med de nya grupperna uppgår det totala antalet till 11 087.
Med stöd från sina gruppmedlemmar kunde 1 138 familjer få tillgång till över 1 020 hektar av Khas (statsägd) mark och vatten.
353 520 barn från landlösa grupper började i skolan och av dem fick 110 616 (31%) elever statliga stipendier.
Samarbetet med Svalorna
Nijera Kori arbetar tillsammans med Svalorna inom ett projekt som ämnar att stärka landlösa och marginaliserade gruppers rättigheter och egenmakt. Organisationens arbetsområde omfattar idag 16 regioner i landet och de arbetar med runt 11 000 landlösa grupper, vars medlemmar är majoriteten kvinnor.
Arbetet för flickor och kvinnors rättigheter är en viktig del av projektet och går ut på att underlätta för flickor och kvinnors sätt till utbildning och försörjningsmöjligheter, men även organisering och deltagande i beslutsprocesser. Detta för att flickor och kvinnors rättigheter ska tillgodoses och för att främja en ökad jämställdhet inom såväl den egna familjen som i samhället. Att stärka och utbilda kvinnor och uppmuntra dem att delta och ingå i lokala råd för lösning av tvister är ytterligare exempel på insatser som görs. I arbetet ingår även att öka antalet kvinnliga ledare på alla nivåer, även i de landlösas egna organisationer. Allt fler kvinnor utses nu till domare i de lokala råden, där många fall av exempelvis skilsmässor, misshandel och barngiftemål behandlas.
En annan målsättning är att minska våld mot flickor och kvinnor och att öka jämställdheten genom att bryta könsnormer, bland annat genom att arbeta för att män ska bli mer delaktiga i hushållsarbetet. Kvinnors möjlighet att ärva och äga land är ytterligare en viktig pusselbit för att kvinnor ska få samma rättigheter som män.