Yttrandefriheten hotas när det demokratiska utrymmet minskar i Indien
Det demokratiska utrymmet minskar i världen och på flera håll har åtgärder vidtagits för att begränsa och tysta civilsamhällets röster. Detta sker även i Indien.
2020 införde landet ändringar i lagen om reglering av utländska bidrag (FCRA) vilket innebar nya regler och kriterier för att ta emot stöd från utlandet. Denna finansiering är oerhört viktig för människorättsförsvarare som arbetar på lokal nivå och ute i fält, men tillämpningen av lagen har lett till att många organisationer fått sina tillstånd indragna. Organisationer som arbetar med miljöfrågor och mänskliga rättigheter är särskilt utsatta. Lagen skapar även svårigheter och sätter press på de organisationer som fortfarande tar emot bidrag.
Svalorna Indien Bangladesh partnerorganisation Evidence arbetar framförallt med daliters rättigheter. De rapporterar att regeringen upplever dem som ett hot eftersom de arbetar med mänskliga rättigheter och nu använder FCRA-reglerna till att övervaka deras verksamhet och aktiviteter för att kontrollera att de inte sprider antinationell propaganda. På grund av FCRA-reglerna får organisationen mindre medel att arbeta med vilket bland annat lett till att de haft svårt att bidra med katastrofhjälp under pandemin. Trots detta så har organisationen lyckats fortsätta med sitt viktiga arbete. Med Svalornas stöd har de bland annat genomfört aktiviteter för att mobilisera och organisera dalitkvinnor, bidragit med juridisk hjälp och stöd i fall av genus- och kastbaserat våld och byggt upp påverkanskampanjer för att motverka diskriminering. De har arbetat för att stärka daliterna, särskilt kvinnorna, på ett sätt som gör att de kan höja sin röst på egen hand mot alla former av diskriminering samt gett utbildningar inom rättsliga åtgärder och kring de välfärdsprogram som finns tillgängliga.
Det minskade demokratiska utrymmet fortsätter dock att vara en utmaning och det är inte bara yttrandefriheten som hotas utan även vissa människorätts-försvarares liv. Därför är det särskilt viktigt att fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter och i dialog med civilsamhällets olika organisationer arbeta för att stärka demokratin.
Under hela oktober uppmärksammar vi tillsammans med andra organisationer inom CONCORD-nätverket demokrati genom olika aktiviteter såsom seminarier, en debattartikel och dialoger med beslutsfattare och myndigheter som bedriver biståndsprojekt. Demokratimånaden kommer att rundas av med en nylansering av rapporten Tag Plats! den 20 oktober. Denna rapport diskuterar civilsamhällets demokratiska utrymme och rätten till organisering och bidrar med rekommendationer kring hur den svenska regeringen, myndigheter och politiska partier kan stoppa den negativa utvecklingen.